STUDEREN IN 2020-2021
BEZOEK ONS

VIRTUELE SID-IN

De SID-in’s
van 2021
vinden
online plaats
12.01 – 23.01.21

BEZOEK ONZE STAND

OF

CHAT MET ONZE
DOCENTEN EN STUDENTEN

Infomomenten

Driemaal per jaar organiseren we een infomoment over onze opleidingen en afstudeerrichtingen. Als je nog vragen hebt over jouw inschrijving, toelatingsproeven, je opleiding, vrijstellingen, kosten van je studies of wat je van het komende academiejaar kan verwachten, dan kan je die dag bij ons terecht. Studenten, docenten van de opleidingen en studietrajectbegeleiders helpen je verder.

De infomomenten vinden plaats op

 • wo 17.02.2021 / 14:00-17:00
 • za 26.06.2021 / 09:30-12:30
 • za 04.09.2021 / 09:30-12:30

In aanloop naar het infomoment verschijnt hier het volledige, gedetailleerde programma.

Opendeurdag

Zo 25.04.2021
10:00 – 17:00

Tijdens onze jaarlijkse opendeurdag geven we je inkijk in het reilen en zeilen van onze school of arts. Docenten beantwoorden al je vragen. Je kan de campus verkennen, in dialoog gaan met studenten en kijken of luisteren naar hun werk. Het ideale moment om af te tasten of kunst studeren aan KASK & Conservatorium iets voor jou is.

Met een portie optimisme wachten we de pandemische omstandigheden nog even af om te beslissen hoe we de opendeurdag zullen organiseren. Ondertussen kan je onze campussen al eens virtueel bezoeken.

Conservatorium Live!

Wil je muziek studeren en je extra goed voorbereiden op onze toelatingsproeven? Schrijf je in voor Conservatorium Live! Onze instrument-docenten staan klaar om je met raad en daad bij te staan. Ze vertellen je wat je precies mag verwachten van de proeven en gaan na of je er al helemaal klaar voor bent. In 2021 vindt Conservatorium Live! plaats in het voorjaar, tussen februari en april. Binnenkort publiceren we hier meer details.

KASK Live!

Wo 17.02.2021
14:00 – 17:00

Kandidaten voor de opleidingen interieurvorm­geving en landschaps- ­en tuinarchitectuur kunnen deelnemen aan de LIVE­ momenten. Op die dagen kan je zelf live ondervinden hoe het er écht aan toegaat als je bij ons studeert. Een aanrader voor iedereen die overweegt om voor een professioneel gerichte ontwerpopleiding te kiezen. KASK LIVE vindt plaats op 17.02.2021. Deelname aan KASK Live is gratis. Inschrijven is verplicht en kan via kasklive@hogent.be.

Sid-ins

SID-in / Studie-informatiedagen
12.01 – 23.01.21
Online

KASK & Conservatorium is samen met de andere Schools of Arts vertegenwoordigd op de studie-informatiedagen (SID-in’s) die de Vlaamse overheid voor elke Vlaamse provincie organiseert in samenwerking met de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB). Secundaire scholen organiseren klassikale bezoeken. Op woensdagnamiddag en op zaterdag kan je de beurs individueel bezoeken.

De SID-in’s van 2021 vinden volledig online plaats tussen 12 en 23 januari. Je kan je als kandidaat-student registreren via https://registratie.sidin2021.be.

Meer informatie over de beurzen vind je op onderwijs.vlaanderen.be.

Je vindt de stand van KASK & Conservatorium in Hal 1, stand 15.

WAAROM KASK & CONSERVATORIUM?
Inschrijvingsgeld 2021-2022

NIET-BEURSSTUDENTEN

 • vast gedeelte:
  €247,90
 • variabel gedeelte per studiepunt:
  €11,90
 • modeltraject 60 studiepunten:
  €961,90

BEURSSTUDENTEN

 • vast gedeelte:
  €113,20
 • variabel gedeelte per studiepunt:
  €0
 • modeltraject 60 studiepunten:
  €113,20

BIJNA-BEURSSTUDENTEN

 • vast gedeelte:
  €247,90
 • variabel gedeelte per studiepunt:
  €4,30
 • modeltraject 60 studiepunten:
  €505,90

NIET-EER STUDENTEN

Voor de academisch gerichte opleidingen drama, beeldende kunsten, audiovisuele kunsten en muziek dienen sommige studenten buiten de Europese Economische Ruimte een toeslag te betalen. Dit op basis van art. II.215 van de Codex Hoger Onderwijs van Vlaanderen.

 • vast gedeelte:
  €743,70
 • variabel gedeelte per studiepunt:
  €35,70
 • modeltraject 60 studiepunten:
  €2885,70

Deze studenten worden vrijgesteld van het verhoogd inschrijvingsgeld voor Niet EER studenten.

BEURZEN VOOR NIET-EER STUDENTEN

KASK & Conservatorium voorziet een eigen beurzensysteem voor niet-EER-studenten binnen de opleidingen drama, beeldende kunsten, audiovisuele kunsten en muziek. Jaarlijks worden er beurzen toegekend ten bedrage van het verhoogd inschrijvings­geld voor niet-EER-studenten (zie bovenstaande bedragen).  Beurzen kunnen toegekend worden aan studenten binnen een schakelprogramma, voorbereidings­­programma en masterprogramma. Meer informatie

VOORTGEZETTE OPLEIDINGEN

De finale bedragen worden pas vastgelegd in de maand mei. Het uiteindelijke bedrag kan nog variëren.

 • Master na Master Hedendaagse Muziek: €2000
 • Bachelor na Bachelor Landschapsontwikkeling: €1923,80
 • Postgraduaat Curatorial Studies: €2950
 • European Postgraduate of Arts in Sound: €6000
 • Postgraduaat Digital storytelling: €2950
 • Postgraduaat Music Performance Practice: €3000
 • Postgraduaat Soloist Classical Music: €3000 
Bijzondere studiekosten academiejaar 2021-2022

Naast het standaard studiegeld betaal je als student aan KASK & Conservatorium ook de bijzondere studiekosten, ook wel ateliergeld of studiogeld genoemd. Deze kosten zijn verbonden met specifieke gebruiks- en verbruikskosten voor studenten. Enkele voorbeelden:

 • cursussen en fotokopieën, waaronder extra opdrachten en oefeningen, toelichting bij opdrachten, tekstfragmenten, partituren, plannen, examens enz.
 • basis gebruiks- en verbruiksmiddelen in ateliers
 • afvalverwerking van specifiek ateliergebonden activiteiten (gips, metaal, hout, producten analoge fotografie, …)
 • gezamenlijke studie-uitstappen
 • aankoop, beheer, onderhoud en herstelling van ontlenings- en gebruiksapparatuur, inclusief instrumenten, voor studenten in de lokalen, ateliers en in de diverse uitleendiensten
 • gezamenlijke kosten bij projecten en tijdens de projectweek.

BEREKENING

De berekening verloopt individueel op basis van de opleiding/traject, het aantal opgenomen studiepunten en de verhouding van praktijkgebonden studiepunten tot het totaal. Bovendien verschilt de berekeningswijze tussen de bachelor- en de master-opleidingen. De schema’s zijn opgenomen in het onderwijs- en examenreglement, o.a. terug te vinden op de website.

AANREKENING

Kort na (her)inschrijving krijg je een voorlopige aanrekening in je HOGENT-mailbox. Gelieve deze te betalen met vermelding van de gestructureerde mededeling.

TERUGBETALING BIJ UITSCHRIJVING

Bij uitschrijving wordt een deel van het reeds betaalde atelier- of studiogeld terugbetaald worden, afhankelijk van het tijdstip van uitschrijving.

Raming kosten en financiële hulp

RAMING STUDIEKOSTEN

Om een idee te hebben van de persoonlijke kosten buiten het inschrijvings- en atelier- en studiogeld raadpleeg je best de studiefiches. Per opleidings­onderdeel vind je onder de rubriek studiekosten een raming van de kosten voor het vak. Als je alle bedragen van de vakken van een bepaald studiejaar samentelt, krijg je een idee van de kosten.

FINANCIËLE HULP

Voor vragen in verband met financiële hulp neem je best contact op met de dienst studentenvoorzieningen (STUVO).

Nieuwsbrief ontvangen?