INFO OVER DE OPLEIDING
OPLEIDING IN BEELD
film > Info ▾
BEZOEK ONS
Start academiejaar op 27.09

De lessen starten voor alle studenten op maandag 27 september. Bekijk je lessenrooster in Asimut

Schrijf je in

Je kan je online inschrijven voor een professionele bachelor of je inschrijving afwerken na het slagen van een toelatingsproef. Je vindt alle info hier.
Voor digital design and development / devine kan je inschrijven via webreg.howest.be

Kies je masterseminaries
DATA PROEVEN
Toelatingsproef bachelor
Oriënteringsproef master
ALGEMEEN
Toelatings- en oriënteringsproeven
Toelatings­voorwaarden
Studiefiches
Inschrijven
Financieel

film

Bachelor en master audiovisuele kunsten > film

Wie bij ons films leert maken, doet dat in de context van een kunstacademie. In onze opleiding tot filmmaker verdiep je jezelf in alle aspecten van de creatie van een film. Je wordt intensief en persoonlijk begeleid in je ontwikkeling tot een maker met een gedragen visie. De opleiding schept ruimte om te experimenteren en grenzen te verleggen in denken en doen. Hiervoor worden vooral veel films gemaakt. Elke opdracht resulteert in een persoonlijk werkstuk dat vorm krijgt dankzij de constante feedback van docenten en medestudenten.

Er zijn drie hoofdateliers: Documentaire, Fictie en Audiovisueel Onderzoek. In de ateliers Fictie leggen we de nadruk op het realiseren van scènes en films, met aandacht voor vertelling, acteursregie en cinematografie. De ateliers Documentaire focussen op de positie van de filmmaker in de (audiovisuele) wereld, en op de verhoudingen tussen maker, onderwerp en vorm. Bij Audiovisueel Onderzoek is de zoektocht naar de kracht van beelden tegelijk middel en doel. Heel eigen aan onze filmopleiding is de aandacht voor het auditieve en voor compositorische strategieën (naast narratieve en documentaire) die je helpen om je audiovisueel denken te ontwikkelen in beeld en geluid. Daarnaast spelen de filmkritische theorievakken een cruciale rol: ze helpen om je te oriënteren binnen bestaande praktijken en opvattingen over cinema waardoor je leert communiceren over je werk. Kortom, onze filmopleiding reikt veel verder dan die voor een monteur, geluidstechnicus of camerapersoon. Techniek staat er altijd in dienst van een artistieke zoektocht naar een eigen audiovisuele taal.

Het sluitstuk van de bacheloropleiding is een persoonlijk filmproject waarbij je de artistieke verantwoordelijkheid neemt voor alle facetten van de productie, van script tot regie, camerawerk, sound design en montage. Tegelijk werk je ook mee aan de projecten van medestudenten en masters, en leer je werken in teamverband op een filmset of in een productie.

In de masteropleiding kan je je verder ontplooien tot een audiovisuele auteur met een stevige theoretische basis en een reflectieve instelling. De masterproef bestaat uit de realisatie van een film en een scriptie, gevoed door seminaries en een stage (‘kunst in het werkveld’). Het masterproject lanceert de student meteen in het circuit van de filmfestivals en andere vertoningsplatforms. Jaar na jaar worden KASKfilms bekroond in binnen- en buitenland op prestigieuze festivals zoals Sundance (Flor de Mil Colores van Karen Vázquez Guadarrama), European Media Arts Festival (Échangeur van Anne Reijniers), DOK Leipzig (Erpe-Mere van Noemi Osselaer), Visions du réel (En ik ren rond op zoek naar broers van Hannah Bailliu), Oberhausen (Robijnrood van Manon De Sutter), IDFA (Roosenberg van Ingel Vaikla) of IFFR (Sun Dog van Dorian Jespers).

Grote naam onder onze afstudeerders is natuurlijk Lukas Dhont (KASK-alumnus 2014) die met zijn debuutfilm Girl (2018) de internationale prijzen aan elkaar reeg. Maar vergeten we ook het indrukwekkende palmares niet van alumni als Felix Van Groeningen (o.a. Beautiful Boy, 2018), Janet van den Brand (o.a. Ceres, 2018), Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes (o.a. Mitten, 2019) of Christina Vandekerkchove (o.a. Rabot, 2017) met prijswinnende fictie en documentaire films.

Met het dynamische aanbod in KASKcinema, een publieke bioskoop waarin we lesgeven en internationale gasten ontvangen, krijgen onze studenten (en docenten) levendige stimulansen. Daarnaast heeft zich in Gent ook een hoogst eigenzinnig filmcircuit ontwikkeld. Festivals als Film Fest Gent, vertoningsplatform Courtisane, ArtCinema OFFoff, online netwerk Sabzian en onze eigen KASKcinema creëren samen een uniek cinefiel en artistiek microklimaat waarin we ons thuis voelen.

Faciliteiten

Tijdens je opleiding moet je heel wat projecten tot een goed einde brengen. De filmopleiding beschikt daarom over enkele faciliteiten om je daarbij te ondersteunen.

Filmstudio

Onze filmstudio op de Bijlokesite werd speciaal gebouwd met filmopnames in gedachten. Zij is het podium voor klassikale opdrachten waar studenten leren werken in set-verband. Daarnaast kunnen studenten deze ruimte reserveren om individuele filmprojecten te realiseren.

Montagecellen

De afdeling beschikt over 10 montagecellen – kleine lokalen voorzien van een performante computer, beeldschermen, klankinstallatie en andere apparatuur. Via hun studentenkaart hebben studenten toegang tot deze montagecellen en kunnen ze ze gebruiken voor het bewerken van hun filmopnames.

Uitleendienst film

Hier kunnen studenten apparatuur ontlenen nodig voor een filmopname. Camera’s, klankmaterieel, lampen, statieven, en nog veel meer worden hier bewaard.

KASKcinema

De campus herbergt een eigen filmzaal waar studenten hun projecten op het grote scherm kunnen bekijken. Groepsbesprekingen, jury’s, CineSessies en film-gerelateerde lessen gaan hier door.  Daarnaast biedt KASKcinema een programma aan met films die in het reguliere circuit zelden aan bod komen. Meer info: www.kaskcinema.be

Docenten

Bob Mees
Vincent Bal
Bie Boeykens
Anke Brouwers
Jens Burez
Edwin Carels
Jasmijn Cedée
Michel Coquette
Stoffel Debuysere
Karel De Cock
Paul Demets
Hilde D’haeyere

Bavo Defurne
Lennert De Taeye
Eric De Vos
Mieke De Wulf
Raf Enckels
Elias Grootaers
Martine Huvenne
Bert Lesaffer
Peter Monsaert
Pascal Poissonnier
Jasper Rigole
Nathalie Teirlinck

Fien Troch
Sarah Vanagt
Gust Van den Berghe
An van Dienderen
Brecht Van Elslande
Griet Van Reeth
Hannes Verhoustraete
Peter Vermeersch
Els Viaene
Jessica Woodworth

Nieuwsbrief ontvangen?