STUDEREN IN 2020-2021
BEZOEK ONZE OPENDEURDAG

OPENDEURDAG

25.04.21
10:00-17:00

Schrijf je in om een uitnodiging te ontvangen

Opendeurdag

Tijdens onze jaarlijkse opendeurdag, op zondag 25 april, geven we je inkijk in het reilen en zeilen van onze school of arts. Docenten beantwoorden al je vragen. Je kan de campus verkennen, in dialoog gaan met studenten en kijken of luisteren naar hun werk. Het ideale moment om af te tasten of kunst studeren aan KASK & Conservatorium iets voor jou is.

Met een portie optimisme wachten we de pandemische omstandigheden nog even af om te beslissen hoe we de opendeurdag zullen organiseren. Ondertussen kan je onze campussen al eens virtueel bezoeken.

Conservatorium Live!

Wil je muziek studeren en je extra goed voorbereiden op onze toelatingsproeven? Schrijf je in voor Conservatorium Live! Onze instrument-docenten staan klaar om je met raad en daad bij te staan. Ze vertellen je wat je precies mag verwachten van de proeven en gaan na of je er al helemaal klaar voor bent. In 2021 vindt Conservatorium Live! plaats op zondag 25 april. Schrijf je in via conslive@hogent.be. Vergeet je naam niet te vermelden, samen met de studierichting van je keuze en je instrument.

Uitnodiging ontvangen? Infomomenten

Driemaal per jaar organiseren we een infomoment over onze opleidingen en afstudeerrichtingen. Als je nog vragen hebt over jouw inschrijving, toelatingsproeven, je opleiding, vrijstellingen, kosten van je studies of wat je van het komende academiejaar kan verwachten, dan kan je die dag bij ons terecht. Studenten, docenten van de opleidingen en studietrajectbegeleiders helpen je verder.

De infomomenten vinden plaats op

 • wo 17.02.2021 / 14:00-17:00
 • za 26.06.2021 / 09:30-12:30
 • za 04.09.2021 / 09:30-12:30

In aanloop naar het infomoment verschijnt hier het volledige, gedetailleerde programma.

WAAROM KASK & CONSERVATORIUM?

Studeren in 2020-2021

Huidige situatie: gewijzigde code rood t.e.m. 18 april

Zoals aangekondigd op 24 maart zullen we van 29 maart tot en met 18 april de bezettingsgraad van onze campussen sterk moeten reduceren. Onze campussen hoeven niet volledig te sluiten, maar we zullen ons gedurende deze periode moeten beperken tot de hoogst essentiële praktijk-activiteiten. Gisteren en vandaag hebben we in overleg bekeken hoe we dat kunnen aanpakken om de gevolgen zo klein mogelijk te houden. We geven hieronder een overzicht van de principes die onze school zal hanteren en hoe we de reorganisatie zullen aanpakken.

DOELSTELLING KASK & CONSERVATORIUM

We streven ernaar zoveel mogelijk evaluaties te laten doorgaan in de examenperiode van mei-juni en weinig of geen jury’s uit te stellen naar augustus-september. Behalve enkele jury’s binnen instrumentenbouw en de master na master hedendaagse muziek zitten we hiervoor nog steeds op schema. We merken dagelijks dat een dik verdiend zomerreces voor veel studenten en medewerkers mentaal noodzakelijk is.

WELKE ONDERWIJSACTIVITEITEN GAAN DOOR EN WAT BETEKENT HET VOOR JOUW LESSEN?

Ingeplande digitale lessen blijven onveranderd doorgaan. De meeste ingeplande fysieke lessen zullen uitgesteld worden of naar een digitale variant overschakelen.

Geplande evaluaties en noodzakelijke fysieke activiteiten die moeten doorgaan om jullie slaagkansen niet te hypothekeren zullen we fysiek blijven aanhouden.

Als er iets wijzigt aan de organisatie van de opleidingsonderdelen die jij volgt, zullen jouw docenten uiterlijk op 28 maart contact met je opnemen.

 

LESSENROOSTERS

Let op: De ASIMUT-roosters voor 29/03 – 02/04 zullen niet aangepast worden. De roosters die online staan zullen dus niet steeds kloppen en studenten moeten zich voor die week baseren op de afspraken die ze met de docenten maken.

INDIVIDUELE WERKPLEKKEN

Net als in de periode november-december zullen sommige ateliers/trajecten de komende weken individuele werkplekken voorzien. Studenten die thuis onmogelijk kunnen werken, kunnen gebruik maken van de oefenlokalen en ateliers.

Heb je nood aan een individuele werkplek, contacteer dan de coördinator van je opleiding / afstudeerrichting / traject om te bekijken wat mogelijk is.

STILLE STUDIEPLEKKEN EN WERKING BIBLIOTHEEK

De bibliotheken blijven verder voorzien in stille studieplekken en behouden momenteel hun werking binnen kleurcode ROOD. Meer info op kunstenbibliotheek.be. De bibliotheken zullen wel de eerste week van het Paasreces (5 t.e.m. 11 april) sluiten.

 

WERKING PAASRECES

Binnen diverse opleidingen werd de voorbije weken een werking in het Paasreces voorbereid. Vanuit de voorliggende maatregelen maken we voor het Paasreces volgende afspraken:

We evalueren wat reeds ingepland was. Indien mogelijk, voorzien we individuele werkplekken. We beperken deze tot studenten voor wie het noodzakelijk is om op de campus te werken.Ingeplande onderwijsactiviteiten (individueel of in groep) die praktisch-organisatorisch niet verschoven kunnen worden én essentieel zijn om slaagkansen van studenten te waarborgen, kunnen doorgaan.

STAGES & KUNST IN HET WERKVELD

Stages en projecten kunst in het werkveld kunnen blijven doorgaan volgens de maatregelen en de geldende protocollen in het desbetreffende werkveld.

ARTISTIEKE WERKING

Voor fysieke activiteiten in het kader van onze artistieke werking (tentoonstellingen, lezingen, concerten, voorstellingen, cinema) duwen we tot zondag 18 april op de pauzeknop. Enkel artistieke activiteiten die gelinkt zijn aan evaluaties van studenten én moeilijk uitgesteld kunnen worden, blijven ingepland. Deze activiteiten kunnen doorgaan conform de sectorprotocollen.

 

ONTHAAL & PERMANENTIE

Telewerk is verplicht voor de medewerkers van de administratieve diensten. Het studentensecretariaat voorziet wel fysieke permanentie op campus Bijloke. Het onthaal blijft bemand en technisch personeel en poetspersoneel is daar waar noodzakelijk aanwezig om de fysieke activiteiten in optimale omstandigheden te laten doorgaan.

STUDENTENRESTAURANT

Het studentenrestaurant op de Bijloke zal vanaf komende maandag gesloten zijn tot en met 18 april.

VANAF 19 APRIL NAAR HUIDIGE WERKING IN CODE ROOD

We hopen heel erg dat deze inspanningen – en die van de bredere bevolking – ervoor zullen zorgen dat we na het Paasreces weer kunnen schakelen naar de werking die we op dit moment kennen.

Het aantal besmettingen binnen KASK & Conservatorium is de voorbije weken niet sterk gestegen en er zijn vooralsnog geen clusterbesmettingen. Met de nieuwe maatregelen hopen we de verspreiding van het virus verder te beperken zodat studenten en medewerkers na het Paasreces in optimale omstandigheden kunnen werken.

Coronacodes

GROEN = Normaal

Alles loopt normaal en er moeten geen aanpas­singen gedaan worden. De kans dat we de komende maanden hierin terecht­komen is eerder minimaal.

Bezettingsgraad campus:
100%

GEEL = Contactrijke Campus

Het aantal studenten op de campus wordt verminderd. Iedereen zal op bepaalde momenten fysiek op de campus onderwijs kunnen krijgen,maar er is vooral aandacht voor de nieuwe studenten in de eerste bacheloren de masterstudenten.

Bezettingsgraad campus:
maximaal 80%

ORANJE = Contactluwe Campus

De hoofdpraktijk trachten we zo maximaal als mogelijk fysiek te organiseren. Omkaderende en theoretische opleidings­­onderdelen worden digitaal aangeboden.

Bezettings­graad campus:
maximaal 20%

ROOD = Contactarme Campus

In overleg met de docenten van jouw opleiding zal nagegaan worden welke studenten nog toegang hebben tot de campus.

Bezettings­graad campus:
maximaal 20%

Werking van de campussen en corona
Digitaal Onderwijs

Als we overschakelen naar code oranje, zullen alle omkaderende en theorie­lessen digitaal gegeven worden.
Gids: afleggen van digitale examens

DIGITALE BRONNEN

Maak nu maximaal gebruik van onze digitale bronnen. Zoeken in onze databanken kan je immers ook van thuis uit. Je kan ze openen via de website apollox.hogent.be. Je logt in en installeert de citrix receiver.

Via de ‘+’ aan de linkerzijde op je scherm kan je naar informatie­bronnen gaan en zo de databanken die je wil gebruiken toevoegen en openen.

Info installatie/gebruik apollox
Info gebruik / zoeken in databanken

GOOGLE SCHOLAR

De wetenschappelijke versie van google, waarbij er enkel in wetenschappelijke teksten wordt gezocht.

ARTS PREMIUM COLLECTION

 • Beschrijvingen van artikels, catalogi, boeken, doctoraten, … verschenen vanaf 1974
 • Onderwerpen: kunstgeschiedenis, musea/galerijen, kunsttheorie, …
 • Artikels kunnen via IBL worden opgevraagd indien het tijdschrift aanwezig is in België
 • SFX: link naar de bibliotheek waar het tijdschrift te vinden is of full-tekst bestand
 • Full-tekst – Thuis enkel te raadplegen via apollox

ART & ARCHITECTURE SOURCE

 • Meer dan 1800 tijdschriften
 • Artikels van 750 tijdschriften en 220 boeken full-tekst beschikbaar (soms met embargo van de meest recente jaargangen), 63.000 afbeeldingen
 • Onderwerpen: kunstgeschiedenis, hedendaagse kunst, interieurontwerp, film, fotografie, ….
 • SFX: link naar full-tekst bestand of bibliotheek waar tijdschrift te vinden is
 • Full-tekst – Thuis enkel te raadplegen via apollox

ARTSTOR

 • Meer dan 1 miljoen afbeeldingen, collecties van meer dan 250 musea
 • Onderwerpen: kunst, architectuur, design, toegepaste kunsten, …
 • Hoge resolutie afbeeldingen – Thuis enkel te raadplegen via apollox

J-STOR MUSIC COLLECTION

 • Databank voor wetenschappers, onderzoekers en studenten
 • Meer dan 12 miljoen diverse wetenschappelijke artikelen
 • Full tekst artikels over muziek
 • Bevat ook partituren – Thuis enkel te raadplegen via apollox

OXFORD MUSIC ONLINE

 • Uitgebreide muziekencyclopedie
 • Bevat zowel Oxford Dictionary of Music als Oxford Companion to Music
 • Meer dan 52 000 artikels over geschiedenis en muziekculturen wereldwijd – Thuis enkel te raadplegen via apollox
Wat bij quarantaine?

Meld je quarantaine en (eventuele) besmetting via dit formulier en via mail aan schoolofarts.afwezigheden@hogent.be.

Vermeld steeds je opleiding en klasgroep. Ben je verkouden of heb je andere ziektesymptomen? Neem geen risico: blijf thuis en volg de lessen online. Zo dragen we zorg voor elkaar.

Contact tracing met SAVITAS

Voor contact tracing werken we met SAVITAS, het contact tracing-systeem met QR-codes van HOGENT. Dit laagdrempelig, vrijwillig, anoniem en GDPR-proof systeem vervangt de aanwezigheidslijsten.

Op alle campussen en gebouwen komen er de komende dagen op verschillende plaatsen stickers met QR-codes. Wie die scant met zijn smartphone, wordt daarop anoniem gelogd. Je hoeft daarvoor niets te downloaden, je moet niet registreren en je krijgt geen mail.

Wanneer iemand positief test en rapporteert, zal iedereen die met die persoon in contact kwam een waarschuwing ontvangen bij een volgende scan. Deelname is vrijwillig.

Het systeem kan uiteraard enkel werken als de studenten en personeelsleden er actief gebruik van maken. Meer info over SAVITAS

Reglementering en documenten
Onthaalbrochure voor nieuwe studenten
Ontmoet de studietrajectbegeleiders

Ophalen bestelde cursussen

De cursusdienst is bereikbaar op afspraak vanaf 12 november.

Mail katty.lemahieu@hogent.be om te bespreken wanneer en hoe ze jou coronaproof je cursus kan bezorgen.


Nieuwsbrief ontvangen?