agenda

afgelopen evenementen

agenda & nieuws

23.09.23—17:00    Echoes of Dissent (Vol. 2) argos onderzoek

Als feestelijke afsluiter van de tentoonstelling Trevor Mathison: From Signal To Decay: Volume 4, presenteert ₐᵣᶢᴼˢ een speciale avond met Trevor Mathison en Nkisi. Met twee verschillende maar verwante invullingen van radical Black sound bouwen de twee kunstenaars voort op de tentoonstelling van Mathison. 

In het kader van het onderzoeksproject Echoes of Dissent organiseert artistiek onderzoeker bij KASK & Conservatorium Stoffel Debuysere een gelijknamig evenement in argos in samenwerking met Auguste Orts en Courtisane. Dit is het tweede hoofdstuk van een reeks bijeenkomsten die geluid willen begrijpen en ervaren als een praktijk van opstandigheid en weerstand. Het is tevens de lancering van From Signal to Decay, Volume 5, Trevor Mathison's tweede LP bij Purge Records.

Programma :

17:00 – 18:00 geluidsperformance van Trevor Mathison
18:00 – 19:00 gesprek met Trevor Mathison & Nkisi
19:00 – 20:00 pauze met eten en drinken i.s.m Het Anker
20:00 – [...] live dj-set van Nkisi

Trevor Mathison is een kunstenaar, toondichter en geluidsontwerper. Zijn geluidpraktijk bestaat voornamelijk uit de creatie van gefragmenteerde, bewogen auditieve landschappen waarin bestaande muziek geïntegreerd wordt. Zijn geluidscreaties worden in meer dan dertig bekroonde langspeelfilms gebruikt. Mathison is een van de oprichters van het legendarische The Black Audio Film Collective, dat actief was van 1982 tot 1998. Hij was ook actief in verschillende experimentele geluidsgroepen - Dubmorphology, Hallucinator en Flow Motion. Ook op vlak van geluidsinstallaties is hij een pionier.

Nkisi maakt intense, krachtige klanken, beïnvloed door oude Kongo-ritmes, ritmische ruis en en door experimentele improvisatie met de elektromagnetische velden van deze planeet. Nkisi is een creatieve muziekmaker en beeldend kunstenaar en tevens een van de oprichters van NON Worldwide, een subversief muziekcollectief dat de Afrikaanse diaspora vertegenwoordigt. Recent lanceerde ze haar platenlabel INITIATION en het onderzoeksplatform The Secret Institute, dat onzichtbare geluidsgebaren en sonische rituelen als sociaal-politieke instrumenten verkent om nieuwe auditieve modellen tot stand te brengen.

Stoffel Debuysere is als artistiek onderzoeker verbonden aan KASK & Conservatorium, de school of arts van HOGENT en Howest. Het onderzoeksproject Echoes of Dissent werd gefinancierd door het Onderzoeksfonds Kunsten van HOGENT.

  • Echoes of Dissent i.s.m. Auguste Orts, argos en Courtisane
  • Werfstraat 13 , 1000 Brussel, pay what you can (suggestieprijs: 2 €)
  • argosarts.org