agenda & nieuws

18.09.14—20:00    Lancering internationaleonline.org Campus Bijloke event

KASK / School of Arts van de HoGent en L’Internationale melden met trots de lancering van een nieuw online platform voor onderzoek, informatie en discussie: L’Internationale Online. Deze website gaat live op 18 september 2014. Het platform is het gezamenlijk initiatief van de museumconfederatie L’Internationale en KASK die samenwerken binnen het vijfjarig programma The Uses of Art – The Legacy of 1848 and 1989. KASK treedt op als coördinator van dit online platform.
Om deze bijzondere gelegenheid te markeren gaan Vasif Kortun (Director Programs & Research, SALT, Istanbul/ Ankara en voorzitter van L’Internationale), Francesco Salvini (Fundación de los Comunes) en Luca Bergamo (Secretaris-Generaal, Culture Action Europe, Brussel) met elkaar in debat over de rol van culturele instellingen in de huidige democratie. Centraal discussiethema is Charter for Europe, een collectief geschreven document geïnitieerd door de Fundación de los Comunes in februari 2014. Dit debat vindt plaats op de Bijlokecampus van KASK (Gent, België) en wordt gemodereerd door Nataša Petrešin-Bachelez (Managing Editor van L’Internationale Online, KASK) en Steven ten Thije (Projectleider van L’Internationale, Van Abbemuseum, Eindhoven).

L’Internationale Online
L’Internationale Online is een platform dat op maandelijkse basis essays, onderzoek en artistieke projecten gaat publiceren die voortvloeien uit het gezamenlijke programma en de collecties van de confederatie. Het platform is ingedeeld volgens vier onderzoeksvelden: Politics of Life and Death, Decolonising Practices, Real Democracy and Alter Institutionality. De opinierubriek wordt gevoed door een aantal bloggers die speciaal hiervoor uitgenodigd zijn. L’Internationale Online heeft als specifieke functie om de diverse onderwerpen die binnen L’Internationale aan bod komen met elkaar en met het project The Uses of Art te verbinden. Het is een plek waar zowel verschillen als overeenkomsten besproken kunnen worden.

The Uses of Art – The Legacy of 1848 and 1989
The Uses of Art – The Legacy of 1848 and 1989 stelt een nieuwe lezing van de Europese kunstgeschiedenis voor aan een breder publiek. Dit nieuwe perspectief op het verleden is verankerd in de formatie van de moderne burgerlijke samenleving die loopt van de burgerrevoluties van 1848, via oorlogen en sociale veranderingen tot de revoluties van 1989 en de economische en politieke crises van vandaag.

L’Internationale
L’Internationale is een confederatie van zes toonaangevende musea voor moderne en hedendaagse kunst. De confederatie wil een ruimte voor kunst creëren binnen een niet-hiërarchisch en gedecentraliseerd internationalisme. In deze samenstelling ligt juist de nadruk op het belang van verschillen en op gelijkwaardige uitwisseling die lokaal geworteld en wereldwijd verbonden is.
L’Internationale bestaat uit – Moderna Galerija (MG, Ljubljana, Slovenië); Museo nacional centro de arte Reina Sofía (MNCARS, Madrid, Spanje); Museu d’art Contemporani de Barcelona (MACBA, Barcelona, Spanje); Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA, Antwerpen, België); SALT (Istanbul en Ankara, Turkije) en Van Abbemuseum (VAM, Eindhoven, Nederland) – en wordt ondersteund door aanvullende partnerorganisaties uit het academische en artistieke veld: Grizedale Arts (Cumbria, UK); Liverpool John Moores University (Liverpool, UK); School of Arts – KASK, Hogeschool Gent (Gent, België) en Universität Hildesheim (Hildesheim, Duitsland).
De confederatie ontleent haar naam aan het strijdlied L’Internationale waarin de historische arbeidersvereniging opriep tot een rechtvaardige en democratische samenleving.

Programma 18 september
KASK, Campus Bijloke, Louis Pasteurlaan 2, 9000 Gent

  • 20:00 — Welkomstwoord door Wim De Temmerman, decaan van KASK / School of Arts van de HoGent
  • 20:15 — Lancering en presentatie van L’Internationale Online door Nataša Petrešin Bachelez, Managing Editor L’Internationale Online, KASK
  • 20:30-21:30 — Debat* met Vasıf Kortun (Director Programs & Research, SALT, Istanbul/ Ankara en voorzitter van L’Internationale), Francesco Salvini (Fundación de los Comunes), Luca Bergamo (Secretaris-Generaal, Culture Action Europe, Brussel), gemodereerd door Nataša Petrešin-Bachelez (Managing Editor van  L’Internationale Online, KASK) en Steven ten Thije (Projectleider van L’Internationale, Van Abbemuseum, Eindhoven)
  • 21:30 — Receptie
    *Het debat concentreert op Charter for Europe dat oproept tot het her-denken van Europa’s huidige culturele en politieke structuur. De mede-auteurs van dit document (dat ook beschikbaar is op L’Internationale Online) kondigen aan: “In the ruins of representative democracy, xenophobic chauvinisms, ethnic fundamentalisms, racisms, antifeminist and homophobic processes, new and old forms of fascism proliferate. We rise up against all this.”

Charter for Europe werd geschreven in de aanloop naar een van de eerste grote evenementen van het The Uses of Art programma: The New Abduction of Europe. Dit seminarie vond plaats van 27 februari tot 1 maart 2014 in het Museo nacional centro de arte Reina Sofía in Madrid en werd georganiseerd in nauwe samenwerking met de Fundación de los Comunes, een non-profit organisatie ontstaan uit verschillende sociale bewegingen en initiatieven in Spanje. Dit initiatief wilde het publieke debat en de publieke actie naar aanleiding van de groeiende burgerlijke afkeuring van het huidige technocratische Europa groeperen. Charter for Europe is een van de concrete voorstellen die naar voor kwamen in de vurige debatten. Online wordt er sindsdien collectief over gediscussieerd en aan verder gewerkt.