agenda & nieuws

06.12.22—19:30    (Geannuleerd) Studium Generale: Eva Meijer - Meersoortige meerstemmigheid MIRY Concertzaal lezing

Geannuleerd: deze lezing gaat door onvoorziene omstandigheden niet door

 

“Die nacht liepen alle vossen uit het duingebied door de donkere straten naar de stadsparken, en verder landinwaarts. De oudste vos liep achteraan, hij hinkte met zijn achterpoot en bij elke hoek wachtten ze op hem. Een kunstacademiestudente die als nachtportier werkte zag ze gaan en dacht: Net mensen.” (Zee Nu, 2022)

Een avond vol vragen en speculatie over alternatieven voor ons hiërarchische omgang met niet-menselijke dieren. Hoe menselijk zijn dieren? Hoe dierlijk zijn mensen? Hoe spreken dieren, hoe luisteren mensen naar dieren, wat is taal en spraak? Wanneer is stilte een vorm van spreken, en wiens stem wordt wel en niet gehoord? Wat is politieke participatie, als je niet spreekt, als je spraak niet gehoord wordt, als je stem tot stilte wordt gemaand? Of zelfs beter: hoe zit een ecologische politiek en sociale bestel eruit waarin onze stem die van andere dieren niet overstemt, waarin we luisteren naar en leren van niet-menselijke spraak, handelen en perspectieven?

Eva Meijer is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter. Meijer promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar de politieke stem van dieren, dat werd bekroond met de Erasmus Dissertatieprijs. Meijer schreef twaalf boeken, waaronder Het vogelhuis en When Animals Speak. Haar werk is vertaald in achttien talen. Haar laatste roman Zee Nu verscheen in 2022. In Meijers filosofische werk staat taal (inclusief stilte), meersoortige politiek en sociale rechtvaardigheid centraal. Momenteel doet ze als postdoc onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam naar talige uitsluiting van mensen en andere dieren. Ze is voorzitter van de landelijke OZSW werkgroep dierfilosofie en schrijft columns voor NRC.

  • Studium Generale
  • Biezekapelstraat 9, 9000 Gent, €8 / gratis voor studenten en personeel
  • studiumgent.be