agenda & nieuws

25.05.21—17:00    Subversive Film - Resounding Archives / open gesprek over de huidige situatie in Palestina KIOSK event

In het licht van de huidige omstandigheden in Palestina hebben Reem Shilleh en Mohanad Yaqubi, de stichtende leden van Subversive Film, in samenspraak met KIOSK besloten om de publieke discussie over hun project Resounding Archives te vervangen door een reflectie op de huidige situatie in Palestina in een open gesprek. Mohanad Yaqubi is onderzoeker en docent aan KASK & Conservatorium.

Sinds 2009 neemt Subversive Film gesprekken en interviews op met filmmakers, archivarissen, vrijheidsstrijders en activisten over hun werk en deelname aan de Palestijnse bevrijdingsstrijd in de periode 1968-82. In interviews, afgenomen in cafés, kantoren, woningen en werkstudio's wordt doormiddel van film en de politieke, ideologische en logistieke omstandigheden die haar omringden, een geschiedenis verteld van de vorming van een collectief verhaal en geheugen van gekoloniseerde mensen.

Via het (her)beluisteren van gesprekken die herinneren aan en reflecteren op politiek georiënteerde filmpraktijken, de filmproductie over en binnen de Palestijnse strijd en het enorme wereldwijde solidariteitsnetwerk waarbinnen deze strijd opereerde, kiest Resounding Archives duidelijk voor het formaat van documentatie (zelfs voor archivering).

De gepresenteerde selectie van interviews probeert door middel van verhalen en geluid een beeld te schetsen van een filmpraktijk binnen een revolutie. De stemmen zijn afkomstig van Nils Vest, Monica Maurer, Khadija Habashneh, Serge Le Péron, Masao Adachi, Alain Bernstein, Ivan Strasburg, Issam Nassar, Akram Zaatari, Lokman Slim en Sten Walegren.

In een podcastreeks wordt vanaf 2 maart en gedurende de hele maand april elke dinsdag een nieuw interview gepubliceerd op de website van KIOSK (Gent). Tegelijk wordt om 14:00 Bethlehem Time de podcast uitgezonden op Radio Alhara. Na afloop volgt een publicatie van de interviews.

Resounding Archives maakt deel uit van Subversive Film's lange termijn interventie in KIOSK’s cyber- en reële ruimte.

Wees welkom aan de ingang van KIOSK, L. Pasteurlaan 2, op 25 mei 2021 om 17:00. Reserveer hier