agenda & nieuws

07.05.17—20:00    Uitreiking Magister Artium Gandensis aan Béla Tarr Cirque en Zwarte Zaal event

Magister Artium Gandensis

Sinds 2010 reikt de HoGent een prijs in de kunsten uit onder de naam Magister Artium Gandensis. De prijs wordt toegekend aan kunstenaars die op internationaal vlak excelleren en maatgevend zijn in hun discipline; die getuigen van een artistieke benadering dewelke verwant is aan de visie op onderwijs, onderzoek, dienstverlening en beoefening van de kunsten van de School of Arts van de HoGent; die inspirerend zijn, zowel in leven als werk, voor de studenten en personeelsleden van de School of Arts van de Hogeschool Gent; en die kunnen bijdragen aan een positieve uitstraling van deze School of Arts. De prijs werd in het verleden al toegekend aan Gilbert and George, John Zorn, Salome Kammer. Op voordracht vanuit KASK en Conservatorium, de School of Arts van de HoGent, besliste het bestuurscollege om de prijs op 7 mei 2017 uit te reiken aan Béla Tarr.

Béla Tarr

Béla Tarr (°1955) is een Hongaars regisseur en scenarist van meditatieve en poëtische fictiefilms. Zijn films zijn minimalistische, traag vertelde parabels, opgenomen in zwart-wit fotografie met lange takes en een minimum aan montage. Zijn latere films hebben een sterk beschouwend en contemplatief karakter. Zijn internationaal meest geprezen films zijn de 450 minuten durende Sátántangó (1994) en Werckmeister Harmóniák (2000).
De regisseur verpersoonlijkt een kunstenaarschap dat voor studenten van de School of Arts als inspirerend en richtinggevend kan gelden. Het werk van Béla Tarr is het resultaat van een unieke cinematografische densiteit waarin de condition humaine zichzelf toont in al zijn kwetsbaarheid en kracht. De School of Arts waardeert eveneens de manier waarop Tarr zijn visie op de relatie tussen cinema en pedagogie wist om te zetten in een duurzame praktijk.

Programma Béla Tarr weekend in KASK, 6/7/8 mei

In het kader van deze Magister-uitreiking ontvangt KASKcinema Béla Tarr in Gent van 6 tot 8 mei. Op maandag zal de regisseur de studenten film van KASK ontmoeten voor onder andere een masterclass. Daarnaast is er een publiek programma in aanwezigheid van de regisseur: Sátántangó, het zeven uur durende meesterwerk van Béla Tarr uit 1994 wordt drie keer vertoond in KASKcinema. Op zondagavond vindt de officiële prijsuitreiking plaats en gaat Edwin Carels in gesprek met de regisseur over zijn werk.

 • Zaterdag 6 mei, 10u-18u30, KASKcinema
  Sátántangó (1994, 450', 35mm, EN ondertitels)
  incl. twee pauze’s van 30 min
 • Zondag 7 mei, 10u-19u, KASKcinema
  Sátántangó (1994, 450', 35 mm, EN ondertitels) met inleiding door Béla Tarr
  incl. twee pauzes van 30 min
 • Zondag 7 mei, 20u, Zwarte Zaal en Cirque
  Academische zitting en uitreiking van de Magister Artium Gandensis aan Béla Tarr
  - Edwin Carels gaat in gesprek met Béla Tarr
  - Laudatio door Wim De Temmerman, decaan, en David Slotema, student film
  - Uitreiking Magister Artium Gandensis door Paul Van Cauwenberge, voorzitter HoGent en pro-rector UGent
  - Ondertekening Gulden Boek KASK
  - Receptie aangeboden door KASK & Koninklijk Conservatorium
 • Maandag 8 mei, 14u-22u30, KASKcinema
  Sátántangó (1994, 450', 35 mm, EN ondertitels)
  incl. twee pauze’s van 30 min

Praktische info

Tickets Sátántangó via KASKcinema.

 • standaard: 15 euro
 • reductie: 7 euro (studenten, werklozen, 65+, HoGent & UGent personeel, leraren, alumni HoGent & UGent, KASKcinema-abonnees)
 • studenten audiovisuele kunsten: 3 euro

KASKcinema, Godshuizenlaan 4, 9000 Gent
Academische zitting: gratis toegang, graag reserveren door te mailen naar wendy.vandevelde@hogent.be
Zwarte Zaal en Cirque, Campus Bijloke, Louis Pasteurlaan 2, 9000 Gent

Over Sátántangó

In Sátántangó maakt Béla Tarr over een tijdspanne van 7,5 uur de ondraaglijke zwaarte van het verstrijken van de tijd invoelbaar. Het verhaal, gebaseerd op de gelijknamige roman van László Krasznahorkai, speelt zich af in een uiteenvallende Hongaarse boerenkolonie, tijdens de droeve periode tussen herfst en winter, wanneer de oogst is binnen gehaald en de niet aflatende regens zijn begonnen en het landschap in een grote modderpoel hebben veranderd. Een tiental inwoners moet zien om te gaan met de nieuwe situatie - hoe geven zij hun leven vorm, wat wordt de volgende stap? Er worden plannen gesmeed en dromen geuit, er wordt bedrogen en gedronken, maar bovenal wordt er gewacht. En dan dient het nieuws zich aan dat een verloren gewaande messias en zijn kompaan hun opwachting maken. Gaan zij hen verlossen?
De duivelse dans die Béla Tarr voor ons opvoert is een aaneenschakeling van ongelooflijke shots die ieder op zichzelf kunstwerken zijn. Een werkdag vol filmmagie, die alsnog voor velen te kort zal duren.

 • Louis Pasteurlaan 2, 9000 Gent, gratis