Internationale projecten

ICSS / InMICS

De Internationale Master in Composition for Screen (InMICS) is een nieuwe opleiding gericht op internationale studenten die als componist voor audiovisuele media willen gaan werken. InMICS werd opgericht door acht Europese en Canadese partners, vier gerenommeerde Conservatoria enerzijds en vier gevestigde organisaties uit het professionele veld anderzijds: KASK & Conservatorium / School of Arts Gent, CNSMD de Lyon, Conservatorio di Musica G.B. Martini Bologna, Faculté de Musique Université de Montréal, Festival International du Film d’Aubagne, Fondazione Cineteca di Bologna, FilmFest Gent, Permission Inc. Montréal.

Deze twee jaar durende opleiding biedt gevorderde studenten de kans om zich verder te verdiepen in hun werkgebied, om hun talent en persoonlijkheid verder te ontwikkelen in een professionele internationale omgeving en om hun ervaringen en bevindingen uit te wisselen met hun medestudenten. InMICS leidt componisten op tot zeer gespecialiseerde, individuele, creatieve, kritische en innoverende professionals die de cultuurindustrieën van morgen zullen vormgeven.

Uitgebreide informatie over het curriculum, het ontstaan van de opleiding, het doelpubliek, het inschrijvingsgeld en alle praktische details vind je terug op https://www.schoolofartsgent.be/nl/onderwijs/opleidingen/international-master-in-composition-for-screen-inmics

European Postgraduate in Arts in Sound (EPAS)

EPAS is een intensieve opleiding van één jaar in geluid, als zelfstandige artistieke discipline en ook in relatie tot een multi-mediale praktijk.

EPAS werd ontwikkeld in een een hoogst ambitieuze samenwerking tussen Aalto Universiteit (Finland), Nederlandse Film Academie (Nederlands), ENSATT (Frankrijk), Festival International du Film d'Aubagne (Frankrijk), Filmfestival Gent (België), IFS Internationale Filmschule Köln (Duitsland); KASK en Conservatorium / School of Arts Gent (België) en The School of Sound (Verenigd Koninkrijk).

) met steun van het Lifelong Learning Programme of the European Union. Het uiteindelijke studieprogramma wordt ingericht door KASK en Conservatorium / School of Arts Gent (België), de Nederlandse Film Academie (Nederland) en IFS Internationale Filmschule Köln (Duitsland). De participanten behalen een certificaat dat uitgereikt en ondertekend wordt door de inrichtende partners van het EPAS-programma. De voertaal van de cursus is Engels.

Meer info op www.epasound.org

The School of Speculative Documentary (februari 2019)

Hoe kunnen we het documentaire in de kunst inhoudelijk, vormelijk en methodologisch herdenken? Hoe kunnen we ons laten inspireren door de paradox dat zodra je de realiteit documentair probeert te benaderen, deze meteen verdampt en muteert? Hoe wrikken we het documentaire los uit de opdeling in disciplines en ontwikkelen we strategieën wars van een geformatteerd marktdenken? Hoe nemen we onze verantwoordelijkheid voor mechanismen die bepalen wat er al dan niet kan of mag worden waargenomen, gezien, gehoord, gezegd, gedacht, gemaakt, gedaan? En hoe springen documentairemakers om met hun eigen (machts)positie en blinde vlekken?

The School of Speculative Documentary is een interdisciplinaire ontmoetingsruimte die het documentaire gebaar bevraagt. Aan het woord zijn makers, die het hebben over onzekerheid en giswerk, om in het reine te komen met de niet te dichten gaten in hun werk en de morsige werkelijkheid.

Meer info op https://www.kaaitheater.be/nl/agenda/the-school-of-speculative-documentary

L'Internationale

L’Internationale is een confederatie van zes toonaangevende musea voor moderne en hedendaagse kunst. De confederatie wil een ruimte voor kunst creëren binnen een niet-hiërarchisch en gedecentraliseerd internationalisme. In deze samenstelling ligt juist de nadruk op het belang van verschillen en op gelijkwaardige uitwisseling die lokaal geworteld en wereldwijd verbonden is.
L’Internationale bestaat uit – Moderna Galerija (MG, Ljubljana, Slovenië); Museo nacional centro de arte Reina Sofía (MNCARS, Madrid, Spanje); Museu d’art Contemporani de Barcelona (MACBA, Barcelona, Spanje); Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA, Antwerpen, België); SALT (Istanbul en Ankara, Turkije) en Van Abbemuseum (VAM, Eindhoven, Nederland) – en wordt ondersteund door aanvullende partnerorganisaties uit het academische en artistieke veld: Grizedale Arts (Cumbria, UK); Liverpool John Moores University (Liverpool, UK); School of Arts – KASK, Hogeschool Gent (Gent, België) en Universität Hildesheim (Hildesheim, Duitsland).
De confederatie ontleent haar naam aan het strijdlied L’Internationale waarin de historische arbeidersvereniging opriep tot een rechtvaardige en democratische samenleving.

Aan de museumconfederatie is een online platform verbonden dat door KASK gecoördineerd wordt. L’Internationale Online publiceert op maandelijkse basis essays, onderzoek en artistieke projecten die voortvloeien uit het gezamenlijke programma en de collecties van de confederatie. Het platform is ingedeeld volgens vier onderzoeksvelden: Politics of Life and Death, Decolonising Practices, Real Democracy and Alter Institutionality. De opinierubriek wordt gevoed door een aantal bloggers die speciaal hiervoor uitgenodigd zijn. L’Internationale Online heeft als specifieke functie om de diverse onderwerpen die binnen L’Internationale aan bod komen met elkaar en met het project The Uses of Art te verbinden.

http://www.internationaleonline.org/

CILECT & GEECT

CILECT is een internationale associatie van film- en televisiescholen. De organisatie werd gesticht in 1955 in de marge van het Filmfestival van Cannes, door Rémy Trousseau en avant-garde filmmaker Marcel L'Herbier. CILECT is een platform voor filmmakers-docenten om kwalitatief hoogstaande, educatieve standaarden uit te wisselen en boven-regionale samenwerkingen te stimuleren tussen audiovisuele opleidingen van over de hele wereld. Vandaag telt CILECT meer dan 160 leden afkomstig uit meer dan 60 landen verspreid over alle continenten. In oktober 2014 werden zowel de film- als animatieopleiding van KASK geaccepteerd als lid van CILECT.

GEECT is de Europese groepering van film- en televisiescholen, samengesteld uit 80 leden in 33 landen, die als doel heeft om samenwerkingen te stimuleren tussen filmopleidingen, onderzoeksprojecten en de filmindustrie, en om opleidingen aan filmscholen te promoten. Deze samenwerkingen garanderen de kwaliteit van de opleidingen en verzekeren de voortdurende innovatie en actualisering van lesmethodes en -programma's binnen de eigenheid van elke opleiding. Zowel de film- als animatieopleiding van KASK zijn lid van GEECT sinds oktober 2014.