design en vormgeving
Meerjarige projecten
Afgerond

Rethinking High Fashion Shoes: een onderzoek naar 'Cradle to Cradle'-geïnspireerde methodes als oplossing voor het ontwerpen en creëren van een 'Sustainable High Fashion Shoe'-collectie

  • Onderzoekers: Dirk van Gogh (projectcoördinator), Kristel Peters

Uit zeer recent onderzoek blijkt dat de productie van schoenen jaarlijks gigantisch toeneemt. De productie van 2,5 biljoen paar schoenen in 1950 is gestegen tot 50 biljoen paar schoenen per jaar. Uit voorgaand onderzoek blijkt dat tijdens de productie van schoenen chemicaliën worden gebruikt welke zeer schadelijk zijn voor mens en milieu, aangezien dit te wijten is aan het gebruik en de aard van de lijmen - al dan niet in combinatie met andere solventen zoals aceton, ethylacetaat en cuclohexaan-. Bovendien tonen wetenschappelijke studies aan dat men in de schoenindustrie het hoogste risico op ‘neurotoxiteit’ aantreft. Gelet op de omvang van deze problematiek, dringt een oplossing zich op. Na analyse blijkt zelfs dat in de wereld van High Fashion waar men initiatieven neemt om ‘shoe design’ ecologisch verantwoord en duurzaam te maken volgens C2C, deze even vervuilend blijkt te zijn zoals bij de gangbare schoenindustrie. Dit onderzoek zet de problematiek van het ontwerpen van schoenen bij grote modehuizen (zoals bv. Dries Van Noten, Bottega Veneta, enz.) in kaart, ontwikkelt een specifiek referentiemodel voor duurzaam en ecologisch verantwoord ‘schoenontwerp’, hanteert de principes van het integraal ontwerpen en zet een 'case studie' op van schoenencollectie als ' C2C-statement' tegenover de gangbare creatiewijze bij het ontwerpen van schoenen in de ‘High Fashion Shoe’ industrie met als doel de ecologisch verantwoorde werkwijze verder te verspreiden in de modewereld.

Onderzoeksprojecten

Onderzoek gebeurt aan de school of arts in de vorm van doctoraal en postdoctoraal onderzoek,PWO-projecten, meerjarige en kortlopende projecten. Hieronder vind je een overzicht van de lopende en afgeronde projecten. Een volledig overzicht van al het onderzoek aan HOGENT is te vinden in de expertisedatabank.