autonome kunsten
Meerjarige projectenDoctoraal onderzoek
Afgerond

Stopping the Show. Fotografische aspecten van stille slapstick comedy

  • Onderzoekers: Steven Jacobs (projectcoördinator), Hilde D'haeyere (doctoraatsstudent), Sophie Nys
  • Promotoren: Hans Op De Beeck (School of Arts), Daniël Biltereyst (Universiteit Gent, vakgroep Communicatiewetenschappen)

Onder de werktitel “Stopping the Show” bestudeert Hilde D’haeyere de verhouding tussen filmbeeld en fotografisch beeld in stille slapstick-shorts. Er wordt onderzocht wat het belang is van fotografische technieken en procédés in de ‘stop-&-start’-esthetiek die typerend is voor slapstick, en op welke manier de fotografische modus van verstilling of stilstand zich verhoudt met de narratieve dynamiek van het genre. Het theoretisch kader steunt op de verwantschap van slapstick met de ‘Cinema of Attractions’ (Tom Gunning, 1986) en op de structurerende motieven ‘pie & chase’ (Donald Crafton, 1988). Voor de visualisering van de onderzoeksresultaten worden audiovisuele presentatievormen uitgetest die de verschillende soorten beeldmateriaal (filmfragmenten, frames, promotionele stills, lobbykaarten, advertenties, pin up foto’s e.d.) aan elkaar linken en het ‘stop-&-start’-ritme thematiseren.

Onderzoeksprojecten

Onderzoek gebeurt aan de school of arts in de vorm van doctoraal en postdoctoraal onderzoek,PWO-projecten, meerjarige en kortlopende projecten. Hieronder vind je een overzicht van de lopende en afgeronde projecten. Een volledig overzicht van al het onderzoek aan HOGENT is te vinden in de expertisedatabank.