agenda

agenda & nieuws

20.09—14.11.19    1M³: Interaction of Color, een selectie van Maria Boto Ordonez Gebouw Pauli (naast kunstenarchief) expo

In het midden van de 20e eeuw bracht Josef Albers een revolutie teweeg in de kunstwereld met de publicatie van zijn boek "Interaction of Color". Voor het eerst gepubliceerd in 1963 door Yale University Press, het bevat een beperkte oplage van 150 zeefdrukken , waar Albers de relativiteit van kleur laat zien.

Tot die tijd was kleurenleer, dat als  fundamenteel onderdeel  in het kunstonderwijs werd gedoceerd, beperkt tot statische systemen van kleurencombinaties. In tegenspraak met deze benadering, stelde Albers deze onbeweeglijkheid en de scheiding tussen de fysieke kleur en perceptie in vraag door een reeks oefeningen te ontwikkelen in samenwerking met zijn studenten. Tijdens zijn lessen verkenden ze verschillende aspecten van kleurgedrag door kleurencombinaties, vormen en technieken te testen. Deze oefeningen worden verzameld in "Interaction of Color",  wat als een experimenteel leermiddel werd geboren, werd een van de meest gebruikte naslagwerken die tegenwoordig in kleurstudies worden gebruikt.

Bij de voorstelling in 1M³ worden enkele zeefdrukken uit de eerste editie getoond samen met andere kunstenaarsboeken uit de collectie van de HoGent School of Arts Kunstenbibliotheek. In deze boeken speelt kleur een hoofdrol en de vorm en toepassing ervan herinneren ons aan het onderzoek dat is ontwikkeld door Josef Albers.

ma-vrij: 08:30-18:30

  • Jozef Kluyskensstraat 2, 9000 GENT, Gratis