agenda

agenda & nieuws

05.09—06.09.14    4.48 Psychosis Minardschouwburg dramaonderzoek

Jan Steen regisseert twee versies van wat hij ‘een van de krachtigste toneelteksten van de laatste vijftien jaar’ noemt. De tekst is een bewogen en zinderende gedachtestroom die niet alleen de pijn en de angst om te leven verwoordt, maar evenzeer de liefde om te leven en het willen leven ter wille van de liefde bezingt. Sarah Kane schreef 4.48 Psychosis in 1999, een jaar voor haar eigen zelfmoord. Twee acteurs gaan elk afzonderlijk de confrontatie aan met deze aangrijpende tekst. De manier waarop ze beiden vanuit hun ‘anderszijn’ de tekst zullen ontmoeten, zal bepalend zijn voor hoe ‘anders’ de twee versies zullen zijn. Het publiek krijgt de twee identieke en toch heel verschillende delen te zien op één avond. De voorstelling wordt in het Engels gespeeld, in Kane’s originele versie.

Deze voorstelling is de laatste in het kader van L'être et le jouant — Het zijn in het spelen, het onderzoeksproject van Jan Steen dat gesteund wordt door het onderzoeksfonds Hogeschool Gent. Hierin stelt Jan Steen dat de specifieke aanwezigheid van een acteur allesbepalend is voor het specifieke van een voorstelling.

Parallel met de voorstelling loopt vanaf 18 september t.e.m. 5 oktober een tentoonstelling in de Zwarte Zaal van het KASK met beeldmateriaal van fotograaf Kurt Van der Elst en filmmaker Pieter Dumoulin die het volledige onderzoeksproject hebben gevolgd.

Speeldata: 5, 6, 19, 20 september, telkens om 20:00

  • KASK, School of Arts Gent, Corpus Ca. i.s.m. NTGent
  • Walpoortstraat 15, 9000 Gent, vanaf 12,5 euro, reservatie via ntgent.be
  • Tickets