agenda

agenda & nieuws

21.02.15—10:00    A look at the future - workshop module 1 Gouvernement workshop

In de workshop leert Valery Vermeulen je vernieuwende digitale technieken in de context van muziekcompositie, uitvoering of multimedia. Er wordt ingezoomd op twee creatieve domeinen: interactieve geluidssynthese en data sonificatie/visualisatie. Data sonificatie/visualisatie slaat hierbij op het snel groeiende domein waarin geëxperimenteerd wordt met allerhande numerieke datadie je kan omzetten in geluid en beeld.

In een eerste module leer je een aantal basisprincipes uit de takken van geluidssynthese en sound design en zet je deze om in de praktijk. Met behulp van het open source software pakket Pure Data leer je hoe je eigen synthesizer te bouwen en hoe je hiermee een eigen klankenpallet kan samenstellen. Vervolgens raak je vertrouwd met de verschillende manieren om deze synthesizer interactief te maken. Je leert hierbij om een aantal inputs in een synthesizer te voorzien zodat deze kan worden verbonden met een aantal externe data bronnen.

In de tweede module (vrijdag 20 maart 2015) van de workshop staat het gebruik van data met artistiek nut centraal. Je leert eerst waar en hoe je welke datastroom vindt en kan inlezen in een computer systeem. Zowel online datastromen als data gemeten met behulp van sensoren, zoals bijvoorbeeld game controllers of biosensoren, komen hierbij aan bod. In een tweede fase leer je vervolgens hoe je met behulp van data sonificatie/visualisatie en interactieve geluidssynthese deze datastromen op een innovatieve manier kan omzetten in klank en beeld. Alle technieken en methodes die in deze workshop aan bod komen worden op een praktische en hands on manier aangebracht. Op deze manier zal je deze nadien zonder veel moeite in je eigen artistieke praktijk kunnen integreren.

Inschrijven via wendy.cocquyt@hogent.be (pc en hoofdtelefoon meebrengen)

  • Conservatorium jazz, pop, muziekproductie
  • Gouvernementstraat 6, 9000 Gent, 25 euro per module / gratis voor studenten van de School of Arts Gent – max. 30 deelnemers
  • facebook event