agenda

agenda & nieuws

16.12—19.12.15    Action Zoo Humain - Join The Revolution Kunsthuis Opera Vlaanderen onderzoekperformance

Crowdfunding voor de kunst: welk erfgoed willen we redden?

Neem deel aan ‘Join the Revolution’ en word samen met Action Zoo Humain ambassadeur van het cultureel erfgoed in Tunesië. Welk (im)materieel erfgoed wordt gered, welk gaat ten onder? Action Zoo Humain onderzoekt – in dialoog met Purcells opera ‘Dido en Aeneas’ herschreven door Jeroen Olyslaegers – de dunne grens tussen propaganda, wetenschap en (artistiek) engagement.

Met al dan niet realistische verwachtingen beleefde het Westen de Arabische Revolte en sloot de ogen. Vijf jaar later is de ontgoocheling even groot als de opwinding en de verwachtingen van toen. Hoe zit het vandaag met deze revolutie? Kan er een balans worden opgemaakt? Eén gevolg van de Arabische Revolte - naast massale migratiestromen en radicalisering - is dat het cultureel erfgoed in Tunesië bedreigd wordt. De precaire situatie treft zowel het materieel (historische en religieuze sites) als het immaterieel erfgoed (kunstenaars, artiesten).

Om de Revolte in Tunesië toch nog een positieve wending te geven, zet Action Zoo Humain een crowdfundingproject op. Zo kan tenminste één stukje erfgoed van de ondergang worden gered. Maar moeten we de krachten bundelen om historische en culturele sites te beschermen tegen het IS-extremisme – “tourism against terrorism”? Ondersteunen we niet beter Tunesische artiesten die in het buitenland willen optreden als ambassadeurs van de Tunesische kunst? Of moeten we geld inzamelen om de leefsituatie van de jongeren in het verarmde binnenland te verbeteren?

Action Zoo Humain laat zich in deze multidisciplinaire zoektocht vakkundig bijstaan door prominente wetenschappers en Tunesische kunstenaars die een licht op de socio-politieke actualiteit in Tunesië werpen. Purcells dramatische en tijdloze opera ‘Dido en Aeneas’, die zich afspeelt in Carthago in de omgeving van het huidige Tunis, biedt de makers een kader waartegen de reflectie over de revolutie zich afspeelt.

‘Join the Revolution’ is na ‘De Waarheidscommissie’ het tweede deel in De Waarheidstrilogie. Over ‘De Waarheidscommissie’: "Is het een theatervoorstelling, een performance of toch een echte waarheidscommissie? De termen doen er niet toe. Het is een gebeurtenis die de deelnemers/toeschouwers enkele stompen in de maag geeft en achterlaat met prangende vragen." (DeWereldMorgen)

De voorstelling maakt deel uit van het onderzoek van Chokri Ben Chikha aan KASK / School of Arts Gent dat gefinancierd wordt door het onderzoeksfonds Hogeschool Gent.

  • Productie: Action Zoo Humain
  • Coproductie: kc Vooruit, KASK/ School of Arts/ HoGent
  • Tekst: Jeroen Olyslaegers, Erwin Jans en Action Zoo Humain
  • Regie: Chokri Ben Chikha en Zouzou Ben Chikha
  • Van en met componist Tim Gistelynck, muzikant Walid Ben Chikha, muzikante Nora Khallouf, acteur Mourade Zeguendi, actrice Marijke Pinoy, Prof. Dr. Sami Zemni, onderzoeker Joachim Ben Yakoub, actrice en theatermaakster Sarah Eisa, etc.
  • Samenwerking: Kunsthuis Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen, Productiehuis Rotterdam, Middle East and North Africa Research Group (Menarg, Universiteit Gent), De Centrale, Moussem
  • Met de steun van de Vlaamse overheid, Stad Gent, Wereldcentrum Oost-Vlaanderen, Provincie Oost-Vlaanderen

Speeldata: 16, 17, 18, 19 december 2015, telkens om 20:00

  • Action Zoo Humain i.s.m. KASK / School of Arts Gent, Kunstencentrum Vooruit
  • Schouwburgstraat 3, 9000 Gent, vanaf €13,50
  • Tickets