agenda & nieuws

13.12.19—09:00    BOEKS 05: Astrid Seme—Baroness Elsa’s em dashes BOEKS expo

 “6. The Dutch call me gedachtestreep—a dash of thought.”

Baroness Elsa’s em dashes is een eerbetoon aan de dadaïstische kunstenares en dichteres Elsa von Freytag-Loringhoven (1874 – 1927) en aan haar manische gebruik van gedachtestrepen. Gedachtestrepen zijn geschikt voor verschillende doeleinden —toe-eigening van de stilte, dissonantie in actie, onderbreking, het innemen van de ruimte. In Elsa’s werk lijken ze eerder te functioneren als performers tussen de woorden en zorgen ze voor beweging en stem in de tekst. De tentoonstelling plaatst de performers in een fysieke ruimte, waardoor BOEKS een performatieve plek wordt.

Elsa’s gedachtestrepen verspreiden zich niet enkel over de ruimte, ze veranderen ook in een veelvoud aan stemmen die ons uitnodigen om strepen te trekken. Bij de opening wordt het geluidswerk Figures for dashing geïnterpreteerd door performers Stine Sampers, Naomi Schatteman en Mathilde Strijdonk. Aansluitend ondernemen we een poging om de dash ook in woorden uit te drukken. Zo zullen emeritus hoogleraar Engelse letterkunde P.J. de Voogd en grafisch vormgever en geluidskunstenaar Astrid Seme enkele Thoughts on Dashing de ruimte in sturen.

Barones Elsa’s em dashes is eveneens de titel van een boek dat begin 2019 uitgebracht werd door Mark Pezinger Books, een in Wenen en het Zwarte Woud gevestigde uitgever van kunstenaarsboeken. Zelf noemt de uitgever het een bloemlezing van gedachtestrepen in drukwerk, gedichten en performances. De lezer vindt er Elsa’s werk in gesprek met bekende strepentrekkers als Gertrude Stein, Laurence Sterne, Heinrich von Kleist of Emily “the dashing queen” Dickinson.

Een fragment uit de tekst van Alexandru Balgiu (Designing Writing) over het boek Baroness Elsa’s em dashes van Astrid Seme: “[....] terwijl ik door de pagina’s blader, is er voor mijn ogen een school strepen in een speelse dans verwikkeld. Je begrijpt al snel dat *Baroness Elsa’s em dashes* niet enkel een verzameling is, het is een uitnodiging. En het is niet enkel een beschouwing, maar ook een voorstel. Of beter gezegd, een reeks stellingen—die doen denken aan Wittgensteins Tractatus—met paginanummers die hun paratextuele positie hebben verlaten om de orde van het spreken te leiden en een nummering van uitspraken te worden. *Barones Elsa’s em dashes* telt tot 81. Een normale hartslag-in-rust varieert van 60 tot 100 slagen per minuut. Het omslaan van de pagina’s onderlijnt de ontwikkeling van het denken en duidt—zoals een gedachtestreep—op “een toe-eigening van de stilte.”

  • Opening: donderdag 12.12.19
, 19:00 - 22:00

    20:00—Figures for dashing

    Performance met Stine Sampers,
 Naomi Schatteman & Mathilde Strijdonk
    20:30—Thoughts on dashing
    Gesprek met Peter De Voogd & Astrid Seme
  • Tentoonstelling: 13.12.2019 - 31.01.2020