agenda

agenda & nieuws

29.10.20—20:00    Curatorial Lectures: Cecilia Alemani - Art in unconventional spaces ONLINE lezing

Elk academiejaar organiseren het postgraduaat Curatorial Studies, S.M.A.K., Universiteit Gent de prestigieuze reeks Curatorial Lectures. Dit jaar is het specifieke thema “Working with Space”.

Cecilia Alemani is een Italiaanse curator gevestigd in New York. Tijdens deze online lezing zal Alemani enkele casestudy's onderzoeken die zijn ontleend aan haar persoonlijke ervaring met het cureren van kunstprojecten in onconventionele kunstruimtes zoals de High Line in New York, het Italiaanse paviljoen op de Biënnale van Venetië, Art Basel Cities: Buenos Aires en andere. Naast praktische uitdagingen brengt het verlaten van de klassieke white-cube ook ethische en conceptuele moeilijkheden met zich mee: voor wie cureer je en welk werk toon je op welke manier?

Momenteel is Cecilia Alemani artistiek directeur van de aanstaande 59e internationale kunsttentoonstelling (2022) in Venetië. Sinds 2011 is ze hoofdconservator van High Line Art, het openbare kunstprogramma dat wordt gepresenteerd door de High Line in New York. In 2018 was Alemani artistiek directeur van Art Basel Cities: Buenos Aires. In 2017 was ze curator van het Italiaanse paviljoen op de Biënnale van Venetië.

Dit is de ZOOM registratielink voor het online event.

Na "Working with Artists" (2017-18) 'Learning from Artists' (2018-19) en 'Working with Collections' (2019-20), is dit jaar “Working with Space” het thema voor deze lezingenreeks. Een reeks die dieper zal ingaan op de curatoriële uitdagingen die gepaard gaan met werken in verschillende soorten ruimtes (waaronder de fysieke, digitale, performatieve, discursieve, sociale, transculturele,…), rekening houdend met de gevaren en mogelijkheden van de "post-pandemische" / "nieuwe normale" sfeer.