agenda & nieuws

06.02.20—19:00    Curatorial Lectures: Penelope Curtis Vandenhove Centrum lezing

Gedurende haar carrière heeft Penelope Curtis met collecties gewerkt, eerst bij Tate Liverpool, daarna bij het Henry Moore Institute, bij Tate Britain en nu in Lissabon, bij het Gulbenkian Museum. Het werken met collecties stelt meestal niet de locatiegebondenheid ter discussie, maar in de meest recente tentoonstelling Art on Display 1949-69 in de Gulbenkian, exploreren reconstructies van klassieke tentoonstellingsmodellen uit de naoorlogse jaren de lokale (niet locatiegebonden) collectie. In dit gesprek worden deze tentoonstelling en de vragen die ze oproept, in tegenstelling tot de standaard manier van werken met collecties, onder de loep genomen.

Penelope Curtis is momenteel directeur van het Gulbenkian Museum in Lissabon. Haar meest recente boek over beeldhouwkunst (Vertical, Horizontal, Closed, Open: Sculpture, Yale, 2017) vindt zijn oorsprong in de Mellon lezingen in de National Gallery en op Yale in 2015. Andere recente publicaties zijn essays over artistiek erfgoed (Ridinghouse, 2018) en over trans-historische benaderingen (Valiz, 2018).

Elk academiejaar bundelen S.M.A.K., Universiteit Gent, Curatorial Studies aan KASK & Conservatorium en Kunsthal Gent hun krachten voor de prestigieuze reeks Curatorial Lectures, gegeven door gerenommeerde curatoren in verband met een specifiek thema. Na 'Werken met kunstenaars' (2017-18) en 'Leren van kunstenaars' (2018-19) gaat het thema dit jaar in op de curatoriële uitdagingen van het curatorschap in de context van publieke en private collecties.

In de reeks Curatorial Lectures hebben onder meer Mathieu Copeland, Anthony Huberman, Jean-Hubert Martin, Chus Martínez, Gabi Ngcobo, Susanne Pfeffer, Nicolaus Schafhausen en Adam Szymczyk het woord gevoerd.

  • Curatorial Studies i.s.m. UGent en S.M.A.K.
  • Rozier 1, 9000 Gent, gratis
  • facebook event