agenda & nieuws

25.04.15—09:30    Dag van de Filosofie Campus Bijloke symposium

De Dag van de Filosofie is een jaarlijks evenement dat georganiseerd wordt in het kader van de Maand van de Filosofie, traditiegetrouw de maand april. In een gevarieerd programma van lezingen, debat, interviews, filosofisch café, filmfragmenten en socratisch gesprek worden fundamentele vragen, verband houdend met het thema van dat jaar, onder de aandacht gebracht van een breed publiek met het doel om reflectie en meningsvorming te bevorderen.

Het thema van de Dag van de Filosofie 2015 is ongelijkheid. Dit jaar schrijven Jesse Frederik en Rutger Bregman, auteurs van de Correspondent, het essay van de Maand van de Filosofie. Zij verbinden hierbij het onderzoek van Piketty, waarschijnlijk een van de meest recente opschudders van het ongelijkheidsdebat, aan de filosofische traditie. Op een reis langs oude denkers, van Aristoteles tot John Stuart Mill, van Thomas van Aquino tot Pieter Cort van der Linden, laten ze zien dat er niets vanzelfsprekends is aan ongelijkheid. Frederik en Bregman stellen economische kwesties aan de kaak vanuit een niet-economische invalshoek. Want hoe komt het nou eigenlijk ECHT dat sommigen rijk worden en anderen arm?

Tijdens de Maand van de Filosofie willen we niet alleen kijken naar de economische sfeer maar ook naar ongelijkheden op sociaal, politiek en cultureel gebied. Ook de verschillende uitsluitingsmechanismen die leiden tot ongelijke toegang verdienen een kritische bevraging. Want hoe pak je bijvoorbeeld sekseongelijkheid aan?  En hoe bestrijd je ongelijkheid in beeldvorming? Biedt het onderwijs gelijke kansen? Of is gelijkheid een utopie? In april 2015 filosoferen we over ongelijkheid in de breedste zin van het woord.

Programma op dagvandefilosofie.be/

  • Vormingplus Gent-Eeklo i.s.m. Kask / School of Arts Gent, UGent, Humanistisch Vrijzinnige Vereniging, De Maakbare Mens, Masereelfonds, Scholengroep Panta Rhei en de Pedagogische begeleidingsdienst
  • Louis Pasteurlaan 2, 9000 Gent, €15 / €12 / €8
  • dagvandefilosofie.be