agenda

agenda & nieuws

10.05.21—17:00    Doctoraatsverdediging Max Pinckers Online onderzoek

Op maandag 10 mei verdedigt Max Pinckers, artistiek onderzoeker aan KASK & Conservatorium, zijn doctoraat tot het verkrijgen van de titel Doctor in de Kunsten. Mede namens de promotoren van de kandidaat, prof. dr. Steven Jacobs (UGent) en Johan Grimonprez (KASK & Conservatorium), willen wij u graag uitnodigen voor deze gelegenheid.  

Max Pinckers’ artistieke werk vindt zijn grondslag in het begrip 'speculative documentary'. Hij mengt zich in de hedendaagse en historische debatten, waarin hij de grenzen tussen feit, fictie, speculatie en verbeelding subtiel aftast. In zijn werk tracht hij de manieren waarop waarheid en realiteit in fotografie gereflecteerd worden, bloot te leggen. In zijn proefschrift gaat hij in op de complexe relatie tussen ethiek en esthetiek in documentairefotografie, en beschouwt hij theatraliteit en 'in-person' reenactments als mogelijke artistieke strategieën om historische verhalen te verweven met persoonlijke getuigenissen. Zijn werk speelt hierin een dubbele rol: de verhouding tot een bepaald onderwerp versus een kritische reflectie op de grenzen van de documentaire—het weerlegt de nadruk op kennis door de inherente onzekerheid ervan te omhelzen.

Naast een proefschrift realiseerde Pinckers de volgende artistieke projecten als onderdeel van zijn doctoraat: Mau Mau, History Makers (2015-ongoing), Double Reward (2021), Red Ink (2017-2018), Margins of Excess (2016-2018), Controversy (2017), Trophy Camera v0.9 (2017), en Two Kinds of Memory and Memory Itself (2015).

Het onderzoek van Max Pinckers werd gefinancierd door het Onderzoeksfonds Kunsten van KASK & Conservatorium, HOGENT.

www.maxpinckers.be

Online verdediging

De verdediging vindt plaats op maandag 10 mei om 17.00 uur via Zoom:

Volg de online verdediging via deze link
Meeting ID: 924 5637 3665
Pascode: 69SJ15BJ

Aangezien de UGent enkel geverifieerde gebruikers toelaat om deel te nemen aan online vergaderingen is een Zoom-account nodig om deel te nemen. Inschrijven kan gratis op https://zoom.us.

Tentoonstelling

Op 25 november 2021 opent in FOMU Fotomuseum Antwerpen een solotentoonstelling met de onderzoeksprojecten van Max Pinckers. Meer informatie volgt op een later tijdstip.
www.fomu.be

  • gratis
The Apple That Wasn’t, uit de serie Margins of Excess, 2018 © Max Pinckers

The Apple That Wasn’t, uit de serie Margins of Excess, 2018 © Max Pinckers