agenda

agenda & nieuws

01.03.18—20:00    KASKlezing Kendell Geers Campus Bijloke - Cirque lezing

!!! Deze lezing is verplaatst van 14 december naar 1 maart 2018

De conceptueel kunstenaar Kendell Geers (°1968 Johannesburg, Zuid Afrika) verlaat in de jaren 1980 Zuid Afrika voor Londen en New York uit protest tegen het heersende regime en de apartheid. Na de vrijlating van Nelson Mandela en de afschaffing van de apartheid keert Geers terug naar Johannesburg waar de recent afgeschafte apartheid en aanverwante thema's als discriminatie en machtsverhoudingen het onderwerp van zijn werk vormen. Machts- en geweldsstructuren staan centraal, waar de materiaalkeuze deze theoretische concepten omzet in fysieke ervaringen. Dit doet Geers door het gebruik van vaak agressieve, onconventionele materialen zoals scheermessen, prikkeldraad, gebroken glas en body bags waarmee hij machtsstructuren, politieke onderdrukking, sociale onrechtvaardigheid, seks, discriminatie en andere concepten onderzoekt en (fysiek) inzichtelijk maakt.

Hoewel zijn werk een sterke politieke lading heeft, mag Geers' praktijk niet worden gereduceerd tot 'politieke kunst' daar het evengoed anti-institutioneel is en het de 'poëzie van het geweld' onderzoekt. Zo schreef hij in 2012 een manifest over politieke en natuurlijke revoluties, plaatste hij in een tentoonstellingsruimte een afscheiding op hoogspanningsstroom, liet hij een museummuur ontploffen, maakte hij een boek door er met een shotgun op te schieten en richtte hij 2007 met Patrick Codenys (Front 242) de audiovisuele groep "thefucKINGFUCKS" op.

Het werk van Geers is getoond in verschillende grote internationale exposities zoals de Documenta, Carnegie International, Havana Biënnale, Istanbul Biënnale, Kwang Ju Biënnale, Taipei Biënnale, Gwangju Biënnale, Lyon Biënnale, Venice Biënnale. Daarnaast had hij solotentoonstellingen in CCA Cincinnati, Stedelijk Museum voor Actuele Kunst Gent, Baltic Centre for Contemporary Art, Aspen Art Museum, MOCA in Rome, Migros Museum, Palais de Tokyo, het CAC in Lyon en in 2013 had hij een grote retrospectieve in het Haus der Kunst in München. Momenteel woont en werkt Kendell Geers in Brussel. De lezing zal in het Engels gevoerd worden.

  • KASKlezingen
  • Louis Pasteurlaan 2, 9000 Gent, gratis
Kendell Geers, Afropunk, tentoonstellingszicht

Kendell Geers, Afropunk, tentoonstellingszicht