agenda

afgelopen evenementen

agenda & nieuws

17.11.16—20:00    KASKlezing Kurt Deruyter – Cars, Priests & Haircuts KASKlezing lezing

In 2014 startte fotograaf Kurt Deruyter het project ‘Halfway Home’, een visueel onderzoek naar de positie van de migrant in de moderne samenleving. Hij koos voor dit onderzoek de context van de Brusselse aankomstwijken Kuregem en Molenbeek. In 2015 publiceerde hij het eerste deel van dit onderzoek, een exploratie van de mentale toestand van de nieuwkomer en het proces van aankomen. Nu is er deel 2 “Cars, Priests & Haircuts”.

Vergeet de klassieke visie op de Brusselse migrantenwijken als louter probleem- of achterstandswijken.

In de voorbije vijftien jaar is een nieuwe, stedelijke realiteit ontstaan in het hart van Brussel. Migratiebewegingen brachten een dynamiek op gang met een nieuw soort economie en een sociale mobiliteit waar bij etniciteit een concurrentieel voordeel werd in plaats van een nadeel. Door de centrale ligging van Brussel overstijgt de schaal van die economie ook nog eens ver de grenzen van die wijken. Grote globale evoluties sijpelen door op microniveau in de wijk.

In “Cars, Priests & Haircuts” presenteert fotograaf Kurt Deruyter een beeld van de leefwereld van de migratiegemeenschappen in Brussel. U krijgt een inkijk in de cultuur en de economie van de aankomstwijk met zijn vertakkingen tot soms ver buiten de wijk en de stad. Er is de rijke wereld van de religieuze netwerken en hun sociale rol en impact. In deze voortdurend veranderende microkosmos gaan de wijkbewoners op zoek naar een kosmopolitische identiteit en wat het betekent om van twee werelden 1 thuis te moeten maken.

Tijdens deze KASKlezing gaat Deruyter dieper in op zijn onderzoek voorafgaand aan dit project en het spanningsveld tussen realiteit en perceptie. De realiteit in wijken als Molenbeek en Kuregem en de perceptie van buitenaf op deze wijken.  Je ontkomt er niet aan je een beeld te vormen van deze wijken, terwijl je als maker met een open blik de wijk en de mensen wilt leren kennen. Hoe ga je daar als fotograaf mee om? Welke positie neem je in? En wat is (eventueel) je verantwoordelijkheid daarin?

Kurt Deruyter - Cars, Priests, Haircuts

Kurt Deruyter - Cars, Priests, Haircuts