agenda & nieuws

02.04.15—09:30    KASKlezing: Not a day without a line 2. Symposium over kunstenaarsteksten Cirque lezingsymposium

Symposium over kunstenaarsteksten: een ruime blik vanuit het kunstenaarstijdschrift Gagarin.

De School of Arts van de Hogeschool Gent, S.M.A.K., GAGARIN en de Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen van Universiteit Gent sloegen de handen in elkaar voor de tweede editie van Not a Day Without a Line, als vervolg op het eerste symposium in 2011. Opnieuw worden kunstenaars en theoretici samengebracht rond het thema van kunstenaarsteksten. Deze tweede editie focust op teksten van hedendaagse kunstenaars en laat hen daarover ook zelf aan het woord.
In de voormiddag komen drie beeldende kunstenaars
aan bod die met het publiek in gesprek gaan over hun tekst uit GAGARIN. In de namiddag wordt verslag uitgebracht van een academisch onderzoek naar GAGARIN, een tijdschrift dat een bijzondere formule hanteert voor het publiceren van kunstenaarsteksten.
Tijdens een salon gaan kunstenaars en theoretici in gesprek met het publiek, en we sluiten af met een korte kennismaking met de teksten van Sol LeWitt naar aanleiding van de tentoonstelling in het S.M.A.K.

Programma

09:30—09:50: Inleiding door Wilfried Huet, uitgever sinds 2000 van het kunstenaarstijdschrift GAGARIN.

10:00—12:30: Drie beeldende kunstenaars gaan in gesprek over hun tekstbijdrage voor GAGARIN:
• Honoré d’O: Hoe blijvend is een tekst?
• Vaast Colson: Desperately trying to be a writer. Persuing the Tanger tradition, an excerpt.
• Job Koelewijn: Obedience or Disobedience.

12:30—14:00: Lunchpauze

14:00—14:20: Dr. Simon Deakin, die aan The University of Leeds (UK) promoveerde met zijn doctoraatsthesis The Sense of GAGARIN: Between the ‘Artists in Their Own Words’ and the Artist’s Text over het onderscheid tussen ‘tekst’ en ‘idioom’ in GAGARIN.

14:30—15:30: Open discussiesalon met kunstenaars, theoretici en het publiek over kunstenaarsteksten, met Simon Deakin (gepromoveerd op GAGARIN), Wilfried Huet (uitgever van GAGARIN), de KASK-docenten Jan Steen (theatermaker, docent drama), Kristof Van Gestel (beeldend kunstenaar, docent beeldende kunst en postdoctoraal onderzoeker), Philip Metten (beeldend kunstenaar, docent beeldende kunst), Hou Chien Cheng (beeldend kunstenaar en gastonderzoeker), Peter De Smet (kunstwetenschapper en theoriedocent), Helena De Preester (kunstfilosoof en theoriedocent), Anna Luyten (kunstfilosoof en theoriedocent) en Paul Demets (literatuurwetenschapper, dichter en theoriedocent).

15:30: Een korte kennismaking met de teksten van
Sol LeWitt naar aanleiding van de tentoonstelling
in het S.M.A.K.: COLLECTIE / Sol LeWitt.

De toegang is gratis. Reserveren is nodig op info@studiumgent.be

  • KASKlezingen i.s.m. SMAK, Gagarin en UGent
  • Louis Pasteurlaan 2, 9000 Gent, gratis