agenda

agenda & nieuws

08.01.20—20:30    Kinoclub #17: Opening Night KASKcinema film

Plaats jezelf in de schijnwerpers en schitter op het podium, Kinoautomat neemt je mee achter de schimmige coulissen van het acteervak.

Opening Night geldt als een van de vele hoogtepunten in het verzamelde werk van regisseur/scenarist John Cassavetes en actrice Gena Rowlands. Als partners in de liefde en zielsverwanten in het filmen stonden beiden aan de voet van een reeks bezwerende karakterportretten die de meest feilbare kanten van de mens etaleren.

In Opening Night duikt deze krachttandem de theaterwereld in, waar ze de persoonlijke demonen van de actrice verkennen. Wanneer het leven van de beroemdheid Myrtle Gordon wordt ontregeld door een tragisch ongeluk, komt ze in een spiraal van twijfel, minachting en waanzin terecht. De openingsavond van haar nieuwe theaterstuk komt dichterbij en Myrtle voelt zich steeds meer verstikt in de rollen die het leven haar heeft toebedeeld.

In een uitgebreide inleiding ontwart gastspreker Wouter Greven de lagen van fictie en realiteit die vakkundig verstrengeld liggen in de film. Cassavetes staat namelijk bekend voor zijn improvisatorische regiestijl die de grenzen tussen acteur en personage doet vervagen. In Opening Night wordt de frictie met de werkelijkheid verder op de spits gedreven doordat Rowlands zichzelf in een wirwar van rollen werpt en zo de vraag opwerpt waar het spelen werkelijk ophoudt.

Deze Kinoclub is een avond in de themamaand FRICTIE, een focus op de ficties van de realiteit.

  • Godshuizenlaan 2A, 9000 GENT, €5/3