agenda

agenda & nieuws

07.02—07.06.20    Phillipe Van Snick - Territorium KIOSK expo

De tentoonstelling is momenteel gesloten door de coronacrisis. Van zodra het terug mogelijk is, heropent KIOSK en wordt de tentoonstelling verlengd tot 7 juni.

Territorium van Philippe Van Snick (1946-2019) is een tentoonstelling die ook gelezen kan worden als een eerbetoon aan de zopas overleden kunstenaar wiens oeuvre een belangrijke bijdrage leverde aan de artistieke ontwikkeling in België. De tentoonstelling groeide vanuit een dichte dialoog met de kunstenaar, zijn familie, de studenten beeld & installatie van KASK/School of Arts Gent onder begeleiding van docent Gert Robijns en Wim Waelput, curator en directeur van KIOSK.

De samenwerking met KIOSK ontstond in 2016 toen Van Snick en vier andere kunstenaars geselecteerd werden om een voorstel te doen voor de invulling van het Belgische paviljoen op de Biënnale van Venetië 2017. Hoewel het door Van Snick en Waelput ingediende projectvoorstel Territorium uiteindelijk niet weerhouden werd, vormde het wel de blauwdruk voor deze tentoonstelling. Het voorstel omvatte een unieke synthese van Van Snicks vijftig jaar oude artistieke praktijk. Het bevatte al de voor hem kenmerkende elementen zoals zijn systematische kleur- en vormprincipes en gereduceerde, abstracte beeldtaal en speelde hiermee nadrukkelijk in op de architectuur van het paviljoen. Er werd samen gezocht naar de juiste “verplaatsing” van vorm en inhoud naar de tentoonstellingsruimte van KIOSK.

In Territorium krijgt het geschilderde beeld betekenis in relatie tot de architecturale omgeving en de fysieke ruimtebeleving van de toeschouwer. De tentoonstellingsruimte zal worden ingenomen door sculptuur, schilderingen en een monumentale, architecturale installatie in de centrale koepelruimte. De constructie draagt de titel Dorp en bestaat uit zes verschillende houten modules, maar functioneert als één monumentaal ruimtelijk canvas, volledig beschilderd met de voor Van Snick typerende duo’s van kleurvlakken.

Op deze manier openbaart de tentoonstelling zich als een totaalinstallatie die de materiële en ruimtelijke grenzen van de schilderkunst, de beeldhouwkunst en de architectuur aftast. Van Snick nodigt de bezoeker uit om dit ruimtelijke landschap van vorm en kleur, tactiliteit en sfeer te bewandelen en zich daarbij over te geven aan de ervaring.

  • Opening: vrijdag 14 februari, 20:00
  • Tentoonstelling: 15.02 - 12.04.20
  • Openingsuren: ma – vr: 14:00 – 18:00 / za – zo: 11:00 – 18:00