Menu

agenda & nieuws

16.03—20.03.15    Projectweek Open Tools Campus Bijloke + Offerlaan onderwijsworkshop

Tijdens de projectweek van 16 tot 20 maart werken 9 ateliers samen rond 'open tools': Design en Meubel (houtatelier), Autonome Vormgeving, Instrumentenbouw, Mediakunst, Textielontwerp, Mode en de ateliers Grafische Vormgeving, Grafiek en Nieuwe Media uit Grafisch Ontwerp. Ze focussen daarbij elk op hun eigen tools, maar dragen bij tot een gezamenlijk project waarbij het thema vanuit zeer verschillende hoeken wordt belicht. Het gaat daarbij niet alleen om fysiek gereedschap, maar ook bv. om software of systemen.

Openheid wordt centraal gesteld. In dit post-industriële tijdperk zijn veel tools vrij beschikbaar en toegankelijk, maar zijn ze ook open? We leven bovendien in een sterk gesystematiseerde wereld. Heel wat praktijken en gebruiken zijn in systemen gegoten. Ook die organisatievormen moeten we als tools beschouwen. Kunnen we die en andere tools naar onze hand zetten?

Doel is over de verschillende afstudeerrichtingen heen samen te werken en nieuwe verbindingen te leggen, maar ook tools te bedenken die een kunstenhogeschool als collectief kunnen versterken (zie verder). In een tijdperk waarin heel wat tools voor iedereen toegankelijk zijn en iedereen potentieel maker is, willen we nagaan wat open tools zijn of kunnen betekenen. We gaan in op de vraag naar hoe onze relatie met de werktuigen die we gebruiken ook op een impliciete manier mee het product of productieproces bepaalt, en hoe we daar bewuster kunnen mee omgaan. Op welke manier weten tools hun logica op te dringen in een maakproces? En wat betekent kunstenaarschap of vakmanschap in deze context. Tools zijn immers nooit neutraal.

Meerachtergrond, praktische info en het programma vind je op opentools.schoolofarts.be

  • Louis Pasteurlaan 2, 9000 Gent,