agenda

agenda & nieuws

21.09—06.10.19    Seeing together: a synopsis Campus Bijloke - Zwarte Zaal expoonderzoek

Vaak gesteriliseerd, afgezonderd en voorbehouden voor wetenschappelijke doeleinden, is een laboratorium een plaats voor nauwkeurig onderzoek. Een schijnbare tegenpool van deze vlekkeloos ruimte voor wetenschappelijk onderzoek, is de artistieke studio: een plaats die een bepaald 19de-eeuws, Bohémien cliché bekleedt, met een informeel en non-conformistisch karakter. Voor twee vormen van creativiteit, twee verschillende shelters. Wanneer we deze dualistische relatie tussen kunst en wetenschap uitbreiden naar de locus zelf, maakt dit antagonisme echter plaats voor vergelijking. De definitie van de studio is niet langer begrensd tot dat van de kunstenaars werkplaats, maar neemt de karakteristieken van het lab aan als “a place providing opportunity for experimentation, observation, or practice in a field of study2”.

Seeing together: a synopsis nodigt uit tot een zienswijze die een bres slaat in de gewoonlijke dichotomie tussen kunst en wetenschap, een gelegenheid creërend voor interactie en verbinding. Samengesteld uit de Griekse termen sun-, samen, en opsis, zien, refereert de titel zowel naar de etymologische betekenis van ‘samen zien’ als naar de metaforische invulling van ‘samenvatting’, ‘overzicht’. Via deze tentoonstelling wordt het laboratorium de verenigende component die zowel het wetenschappelijk onderzoek als de artistieke praktijk bevat. De gepresenteerde werken in deze tentoonstelling vormen daarbij het verbindingspunt. Elke kunstenaar maakt gebruik van biologie en/of technologie als een integraal aspect van hun creatief proces, daarmee de grenzen tussen het wetenschappelijke en artistieke vervagend, hun werkplaats fluctuerend tussen studio en laboratorium.

Deze tentoonstelling viert vier jaar onderzoek naar het kleurenveld en brengt een transdisciplinaire benadering tot zowel kunst als wetenschap. De aanwezigheid van een biologie lab binnenin een kunstschool, produceert bilaterale mogelijkheden om te floreren en leren. De symbiotische relatie afkomstig uit dit bipolaire project, zet aan tot het in heroverweging nemen en herdenken van bepaalde toegewezen labels, daarmee het membraam tussen kunst en wetenschap doorlaatbaar makend.

Seeing together: a synopsis vindt z’n oorsprong in het LABORATORIUM / Color biolab. Dit lab is een onderzoeksproject uitgevoerd door María Boto Ordóñez en Kristel Peters, dat zich focust op nieuwe manieren om het kleurveld te benaderen. Vertrekkend van traditionele kleurvormen, tot levende organismes en afval, beoogt dit project een reflectie over de mogelijkheden en implicaties van nieuwe bronnen van kleur. Als een biolab binnen de kunst en design legt het de nadruk op verschillende vormen van interactie tussen kunst, wetenschap en technologie.

In samenwerking met María Boto Ordóñez en Kristel Peters van LABORATORIUM/Color biolab.
Artiesten: Peter Beyls, Tim Theo Deceuninck, Sina Hensel, Elias Heuninck, Jerry Galle, Annemarie Maes, Vanessa Müller, Pepa Ivanova en Zeger Reyers.
Curators: Alice Lefebvre and Bert Puype

Laboratorium / Color Biolab is een onderzoeksproject gefinancierd door het Onderzoeksfonds Kunsten van HOGENT.

  • Opening: 20 september 2019 - 20:00
  • Tentoonstelling: 21.09 – 06.10.19
  • Openingsuren: ma - vrij 14:00 - 18:00 / za - zo 11:00 - 18:00