agenda & nieuws

29.04.16—13:00    Studienamiddag Erfgoed & Ontwerp Campus Bijloke – Cirque symposium

Op vrijdag 29 april 2016 organiseert de opleiding Landschaps- en Tuinarchitectuur van de Hogeschool Gent een studienamiddag met als thema: ‘Het Groene Erfgoed in Vlaanderen – de toekomst van het verleden in het ontwerp’.

Deze studiedagnamiddag heeft de intentie om het actuele ontwerp te plaatsen binnen private en openbare tuinen, parken en specifieke landschappen met een erfgoedwaarde. We stellen hierbij de vraag hoe architectuur kan ontstaan en opgroeien uit zowel het zichtbare als het onzichtbare verleden. De lezingen richten zich tot ontwerpers, beheerders, deskundigen en betrokkenen bij historische tuinen en parken in Vlaanderen.

Als leidraad voor de lezingen nemen we de verschillende stappen in het proces van een ontwerpproject: onderzoek, ontwerp, inrichting en beheer. In de eerste lezing komt de ontsluiting van ons erfgoed in de brede zin aan bod. We kijken naar de maatschappelijke waarde en betekenis van de openbare toegankelijkheid van monumenten, historische parken, tuinen en landschappen. Deze meerwaarde wordt toegelicht aan de hand van concrete kennis uit het onderzoeksveld. Een tweede lezing illustreert de rijkdom aan informatie die aan het licht is gekomen tijdens de analyse van historische kastelen en parken in de zuidelijke Westhoek. De twee daaropvolgende voordrachten bespreken de omgang met erfgoed vanuit de praktijk van het ontwerpen, en aan de hand van reeds gerealiseerde voorbeelden. We spreken over de schoonheid en spiritualiteit die erfgoed uitstraalt en over de uitdaging om -binnen de restricties -op een hedendaagse wijze de tijdlijn van erfgoed verder te zetten. De laatste lezing gaat over beheer en inrichting van erfgoed. Binnen de vele aanwijzingen die gegeven worden in Methodologie voor het beheer van historische tuinen en parken wordt dit toegepast op historische dreven en wegbeplantingen.

Programma

 • 13:00 – Ontvangst en registratie
 • 13:30 – Inleiding op de lezingen – Rik De Vis (hoofdpraktijklector aan de opleiding Landschaps- en Tuinarchitectuur, Hogeschool Gent)
 • 13:40 – Verwelkoming – Wim De Temmerman (Decaan van de School of Arts, Hogeschool Gent)
 • 13:50 – ‘Open monumenten: het belang van openstelling van erfgoed ‘ – Kristl Strubbe (algemeen directeur van Herita vzw)
 • 14:20 – ‘Het belang van onderzoek naar de geschiedenis van het groene erfgoed’ – Steven Heyde (landschapsarchitect, onderzoeker voor het project ‘De Ieperboog: van herinnering naar visie’, auteur van het boek ‘Kasteeldomeinen 1795-2015 – Historische tuinen en parken in de zuidelijke Westhoek)
 • 14:50 – ‘Hedendaagse landschapsarchitectuur met respect voor de historische context’ – Andy Malengier (landschapsarchitect, ontwerper van onder andere de herinrichting van historische dorpskernen en begraafplaatsen.
 • 15:10 – Koffiepauze
 • 15:30 – ‘Realisaties uit de ontwerppraktijk’ – Paul Deroose (landschapsarchitect, ontwerper voor onder andere de herinrichting van het Albert I-park te Gent, het park van het Kasteel van Nokere en het Hof Lanchals te Brugge.
 • 16:00 – ‘Historische dreven en wegbeplantingen in Vlaanderen’ – Thomas Van Driessche en Paul Van den Bremt (erfgoedonderzoekers aan het Agentschap Onroerend Erfgoed, auteurs van het boek ‘Methodologie voor het beheer van historische tuinen en parken in Vlaanderen)
 • 16:30 – Slot – Rik De Vis
 • 16:40 – Afsluitende receptie tot 18u  – aangeboden door de opleiding Landschaps- en Tuinarchitectuur, vakgroep Architectonisch Ontwerp, faculteit School of Arts van de Hogeschool Gent.

Inschrijving

Deelname aan deze studienamiddag is gratis. Vooraf inschrijven is verplicht en kan gebeuren tot en met 25 april 2016. Reserveer hier

Contact

Luc Deschepper via luc.deschepper@hogent.be

© Luc Deschepper

© Luc Deschepper