agenda & nieuws

15.12.20—20:00    Studium Generale: (Af)leren. Kennis voor Antikoloniaal Samenleven Miry concertzaal lezing

Steve Biko stelde ooit dat het machtigste wapen in de hand van de onderdrukker, het brein van de onderdrukte is. Wat betekent dit in een samenleving waar ‘onderdrukten’ en ‘onderdrukkers’ in hetzelfde klaslokaal zitten, hetzelfde nieuws aangeboden krijgen, op een plek in de wereld die historisch de vruchten plukte van kolonisatie en bijgevolg vandaag tot het rijke Noorden hoort?

“Gaan we de witte wereld aanpakken?”

In haar Karakter “(Af)leren” en bijhorende Studiumavond gaat Dr. Olivia Rutazibwa in op de link tussen kennis en het timmeren aan een antikoloniale samenleving. Ze zoomt in het bijzonder in op antikoloniale solidariteit dicht bij huis en ver weg om na te denken over antikoloniaal samenleven; op het onderwijs en de media om te reflecteren over kennis en wat we moeten leren en afleren om kennis te cultiveren die ons als samenleving wapent tegen dominantie.

Olivia U. Rutazibwa (1979) is doctor in de politieke wetenschappen en voormalig Afrikaredacteur bij MO*. Ze is vooral geboeid door post-koloniale machtsverhoudingen, diversiteit, Europa in de wereld, democratisering, (humanitaire) interventies en Afrocentrisme, en dus houden die dingen haar bezig in haar denken en schrijven.

Olivia Rutazibwa is docente Internationale Ontwikkelingssamenwerking aan de University of Portsmouth. Ze werd geboren in Brussel, heeft Rwandese ouders, groeide op in Antwerpen en woont intussen in het Verenigd Koninkrijk. De laatste jaren focust ze in haar onderzoek op westers ethisch buitenlandbeleid in het Globale Zuiden.

  • I.s.m. Ugent, Kaap, Theater aan Zee, Academia Press en de Auteurs
  • Biezekapelstraat 9, 9000 Gent, Standaard ticketprijs: € 8,00, UiTPAS: € 1,00 , Studenten en onderwijzend personeel: gratis