agenda

afgelopen evenementen

agenda & nieuws

23.03.21—20:00    Studium Generale: Flemish Masters Miry concertzaal lezing

Chokri Ben Chikha, geëngageerd kunstenaar en onderzoeker, is sterk geïnspireerd door Vlaamse Meesters – Bruegel, Rubens en Van Eyck – en geïntrigeerd door hun weg naar succes, die gekenmerkt werd door rijke opdrachtgevers en diplomatieke missies in het buitenland. Met zijn groots opgezette project ‘Flemish Masters’ neemt hij het heft in eigen handen. Het is nu of nooit. Hij overtuigt de Vlaamse Overheid ervan hem een mandaat te geven om een artistiek project te realiseren binnen het Belgisch Paviljoen op Expo 2020 in Dubai, de 35ste wereldtentoonstelling en de eerste in een Arabisch-islamitisch land.

Hij hoopt dat de context van Dubai, het Arabische Emiraat waar 80% van de bevolking uit expats en migranten bestaat, hem mogelijkheden biedt die zijn etnische achtergrond gewoonlijk in de weg staat. Hij koestert immers de ambitie om de grondlegger te worden van een vernieuwd Vlaams Meesterschap – met oog voor de neoliberale en multiculturele realiteit van het huidige Vlaanderen.

“Is succes een kwestie van survival of the fittest?”


Het groots opgezette project Flemish Masters bestaat uit een drieluik, een hedendaagse versie van het triptiek uit de tijden van de Vlaamse Meesters : het Vlaams paviljoen in Dubai, een theaterproductie en een documentaire. Dit drieluik  behelst Chokri’s persoonlijke zoektocht naar succes, waarin stereotiepe denkbeelden over de verhouding oost-west en kunst-ondernemerschap impliciet in beweging komen.

Op de Studiumavond komt hij hierover vertellen. Zet hij ons dominante beeld van succes op zijn kop?

Chokri Ben Chikha is artistiek leider van Action Zoo Humain en postdoctoraal onderzoeker en docent aan de KASK/School of Arts/HoGent.

  • Biezekapelstraat 9, 9000 Gent, Standaard ticketprijs: € 8,00, UiTPAS: € 1,00 , Studenten en onderwijzend personeel: gratis