Menu

agenda

afgelopen evenementen

agenda & nieuws

18.03.20—20:00    Studium Generale: Traag geweld of kan kunst het klimaat redden? Vooruit (Balzaal) lezing

Klimaatverandering is een vorm van wat de Amerikaanse professor Menswetenschappen en Leefmilieu Rob Nixon “traag geweld” noemt: niet spectaculair en explosief, maar geleidelijk en zo goed als onzichtbaar.

Hittegolven, droogtes, bosbranden, stormen en overstromingen: de gevolgen van de wereldwijde  klimaatverandering zijn intussen pijnlijk concreet en tastbaar. Toch blijft de uitstoot van broeikasgassen stijgen. Een deel van het probleem schuilt in het feit dat de klimaatopwarming de menselijke verbeelding voor grote uitdagingen stelt. Klimaatverandering is dan ook een vorm van wat de Amerikaanse professor Menswetenschappen en Leefmilieu Rob Nixon “traag geweld” noemt: niet spectaculair en explosief, maar geleidelijk en zo goed als onzichtbaar.

Traag geweld maakt slachtoffers in de verre toekomst of aan de andere kant van de wereld. Het is niet tot één bron te herleiden, en er zijn geen eenvoudige oplossingen voor. Hoe kunnen we de langzame ramp die klimaatverandering heet, verhalen en verbeelden?

  • Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 GENT, Gratis