agenda

agenda & nieuws

03.11.20—20:00    Studium Generale: Tradities Miry concertzaal lezing

Sinds 2 jaar passeert Queen Nikkolah op 6 december als de kindervriendin. Geen oude man met witte baard, maar een zwarte vrouw deelt lekkers uit aan kinderen en neemt hen op de schoot voor een foto. Een leuke ontmoeting voor de kleinsten, voor de volwassenen een moment om stil te staan bij westerse koloniale denkpatronen die tot op vandaag heel wat tradities in stand houden.

“Zijn tradities mogelijk in een multiculturele samenleving?”


Tijdens deze lezing leren we hoe tradities vanuit diepgewortelde, vaak koloniale denkbeelden ontstaan. Die dominantie wordt in een steeds diversere samenleving luid in vraag gesteld. We horen over acties voor een ‘roetpiet’, maar echte dialoog wordt niet gevoerd over het waarom en bijgevolg blijft er veel weerstand bestaan. Door interventies van Queen Nikkolah breken activisten op artistieke wijze binnen in deze discussie. Zij roepen op tot bewustwording en het heruitvinden van onze tradities, waar iedereen zich in herkent.

  • in samenwerking met Kunstencentrum Vooruit
  • Biezekapelstraat 9, 9000 Gent, Standaard ticketprijs: € 8,00, UiTPAS: € 1,00 , Studenten en onderwijzend personeel: gratis