agenda & nieuws

Filmopleiding in de kijker op DocLisboa (19.10.18)

De afstudeerrichting film aan KASK & Conservatorium / HOGENT doet het goed. Zowel de pas afgestudeerden als de iets langer afgezwaaide alumni oogsten lof voor hun werk. Denk maar aan de staande ovatie en prijzenregen op de filmfestival van Cannes voor Lukas Dhont of de persaandacht voor het eerste buitenlandse filmproject van Felix van Groeningen. De kwaliteit van de opleiding ontging ook het gerenommeerde filmfestival DocLisboa niet. Het festival zet KASK in de schijnwerpers als officiële partnerschool van editie 2018, een bevestiging van de kwaliteit van de filmopleiding van KASK en van de reputatie van de Vlaamse filmsector. DocLisboa loopt van 18 tot 28 oktober.

Verwantschap in kwaliteit

Voor de derde keer op rij nodigt het festival een filmschool uit waarmee het verwantschap voelt. Na de befaamde school FAMU in Praag en de filmopleiding in Karslruhe, is de eer dit jaar aan KASK. De uitnodiging is een signaal dat de kwaliteit en eigenzinnigheid van de opleiding en de films die eruit voorkomen, internationaal worden opgemerkt en gewaardeerd. DocLisboa is een uitstekend festival dat kiest voor een aanbod van eigentijdse films aan de rand van het commerciële circuit: jonge makers, films met documentaire en/of experimentele inslag, films die ruimte maken om naar de wereld te kijken vandaag, zeker zaken waarvoor ook de afstudeerrichting film van KASK grote aandacht heeft.

Green Years: focus op jonge makers van KASK

Een belangrijk onderdeel van DocLisboa is het programma Green Years dat specifiek gewijd is aan jonge makers en debuutfilms. In die context vertoont het festival vier filmprogramma’s die volledig samengesteld zijn uit films van recent afgestudeerden van KASK film. Deze screenings worden steeds omkaderd door nagesprekken tussen de makers en het publiek. Dat staat garant voor indrukwekkende ontmoetingen en belangrijke stappen voor de verdere carrière van de jonge makers. Green Years bevat ook een competieluik met in de jury onder andere Stoffel Debuysere, KASKdocent en programmator voor het festival Courtisane. De prijswinnende regisseur wordt uitgenodigd in Gent voor een intense werkperiode van drie weken in het voorjaar van 2019. Zo wordt de conversatie die in Lissabon begint, verdergezet in Gent.

Meer info over de KASKfilms die vertoond worden op DocLisboa
Meer over DocLisboa


Met steun van Stad Gent

Filmstill uit Shogun by Manon De Sutter

Filmstill uit Shogun by Manon De Sutter

nieuws

archief