Menu

agenda & nieuws

Filmprogramma Anouk De Clercq in Cinematek (23.03.16)

Anouk De Clercq, onderzoeker en docente vrije kunsten aan KASK / School of Arts Gent, kreeg carte blanche van CINEMATEK om het filmprogramma Seeing in the Dark samen te stellen. Naast de films werkte ze aan een tentoonstelling en een programma in samenwerking met Art Brussels waarbij galerijen films voorstellen van kunstenaars die zij vertegenwoordigen. Dit programma met kunstenaarsfilms is een vooruitblik op de Brusselse kunstbeurs, die van 22 tot 24 april 2016 plaatsvindt in Tour & Taxis.

Met zo’n twintigtal kortfilms op haar naam, meestal digitaal en in zwart-wit, creëerde de Belgische kunstenares Anouk De Clercq (1971) een poëtisch en lumineus oeuvre. Haar films en installaties zijn zowel een exploratie van architectuur als een intensief onderzoek rond klank, muziek en literatuur. Sinds De Clercq in 2001 debuteerde, werden haar werken getoond in gerenommeerde plekken zoals Tate Modern, Centre Pompidou en Museo Centro de Arte Reina Sofia. Ze kenden ook een distributie op grote schaal, op Belgische en internationale festivals, waar ze tal van prijzen wonnen. Voor Black (2015) maakt ze voor het eerst gebruik van 35mm; de film is dan ook een liefdesverklaring aan cinema en een ode aan de duisternis van de filmzaal. CINEMATEK presenteert Black in aanloop naar Art Brussels, op 13 april 2016, in de aanwezigheid van de regisseuse. Parallel hiermee stelde Anouk De Clercq ook het programma Seeing in the Dark samen, een fijngevoelige en intuïtieve carte blanche van korte en lange films.

Het volledige programma loopt van 13 april tot en met 14 mei.

Anouk De Clerc selecteerde ook een aantal films van oud-studenten KASK / School of Arts Gent, o.a. Nel Aerts, Elias Heuninck, Christina Stuhlberger & Chloë Delanghe en Benjamin Verhoeven.

nieuws

archief