Menu

Procedure

Organiseer je buitenlandse plannen stap voor stap

STAP 1: Bespreek je plannen met je hoofddocent of coördinator. Bekijk of het een goed idee is om te vertrekken, welke partnerinstelling het interessantst is voor jou en welke periode het meest geschikt is. Denk ook goed na over de opleidingsonderdelen die je in het buitenland wil volgen en hoe je die kan laten aansluiten op jouw curriculum. Als je stage of kunst in het werkveld in het buitenland wil volgen, kan de trajectbegeleider van jouw opleiding je daarbij helpen.

STAP 2: Onderzoek de mogelijkheden en voorwaarden van een uitwisseling met de partnerinstellingen die je interesseren. Elke partner heeft eigen deadlines om een aanvraag in te dienen. Bekijk op hun website zeker de procedures. De lijst van onze partnerinstellingen en hun websites vind je op Chamilo onder studentenaangelegenheden / internationaal. Heel wat scholen werken ook met een academische kalender die verschilt van de onze. Bekijk hun kalender en onderzoek of die compatibel is met je eigen tijdsschema en dat van je jaarprogramma.

STAP 3: Maak je keuze en selecteer een partnerinstelling. Let wel: jouw keuze is nog niet hun keuze. Je zal je aanvraag moeten indienen samen met je portfolio (KASK) of opname (Conservatorium). De partnerinstelling beslist of ze je al dan niet aanvaardt. Zij zal daarvoor de kwaliteit van je portfolio of opname beoordelen en/of intern bekijken of er nog plaats is binnen jouw studiegebied.

STAP 4: Registreer je online. Online registreren moet gebeuren via deze link. Let op : deze online registratie staat volledig los van je kandidatuur bij een partnerschool (studie) of een stageplaats (stage). Online registreren voor een mobiliteit in academiejaar 2020-21 is mogelijk vanaf 1 februari 2020.
Voor beurzen (Erasmus en andere) geldt een belangrijke deadline. Je registratie moet namelijk gebeuren voor 25 maart van het academiejaar voorafgaand aan het jaar waarin je je buitenlandse studie of stage plant. Enkel dan maak je kans op een beurs en word je opgenomen in de selectieprocedure. Registreren na deze datum verkleint je kansen op een beurs aanzienlijk.

STAP 5: Neem contact op met de dienst studentenaangelegenheden om je aanvraag verder op te volgen. Bereid ook je portfolio of opname voor.

Ik wil naar het buitenland als student

Het kunstenveld strekt zich vanzelfsprekend over stads-, land- en zelfs continentale grenzen uit. Internationale ervaring opdoen binnen je studieprogramma is dan ook een belangrijk aspect van je opleiding. KASK & Conservatorium heeft doorheen de tijd een uitgelezen internationaal netwerk ontwikkeld met partnerinstellingen en organisaties die je helpen je te oriënteren in je artistieke parcours.

Gedurende je opleiding kan je gedurende een semester of een volledig academiejaar in het buitenland gaan studeren of stage lopen. De eenvoudigste en meest toegankelijke manier om dit te doen is binnen het kader van het Erasmus+ studieprogramma. Als student kan je kiezen uit een lijst van partnerinstellingen waarmee de school een overeenkomst heeft. Daarnaast hebben we een aantal bilaterale akkoorden met instituten buiten Europa. Je kan ook naar het buitenland voor je Bachelor- of Masterproef. De lijst van onze partnerinstellingen en hun websites vind je op Chamilo onder studentenaangelegenheden / internationaal.

Volg ons op sociale media voor een overzicht van onze internationale activiteiten:

Instagram
Facebook

Neem contact met ons op