open day
Karen Vázquez Guadarrama, Flor de Mil Colores

Karen Vázquez Guadarrama, Flor de Mil Colores

Brian Windelinckx,

Brian Windelinckx, "Et Dimanche, le Déluge"

Jens Burez, The many deaths of John Hurt

Jens Burez, The many deaths of John Hurt

Joosje Hendrickx Småland

Joosje Hendrickx Småland

Vida Deni, Ayan and the White Balloon

Vida Deni, Ayan and the White Balloon

Thomas Nuijten, The End of Monica

Thomas Nuijten, The End of Monica

Film

Bachelor in de audiovisuele kunsten > film

Wie bij ons films leert maken, doet dat in de context van een kunstacademie. Je wil afstuderen als filmmaker en daarvoor verdiep je jezelf in alle aspecten van de creatie van een film. In onze onderwijsmissie staat de student centraal. Je wordt intensief en persoonlijk begeleid om jezelf te ontwikkelen tot een maker met een gedragen visie. De opleiding schept ruimte om te experimenteren en grenzen te verleggen in denken en doen. Hiervoor worden vooral veel films gemaakt. Elke opdracht resulteert in een persoonlijk werkstuk dat vorm krijgt dankzij de constante feedback van docenten en medestudenten.

Er zijn drie hoofdateliers: Documentaire, Fictie en Audiovisueel Onderzoek. In de ateliers Fictie leggen we de nadruk op het realiseren van scènes en films, met aandacht voor vertelling, acteursregie en cinematografie. De ateliers Documentaire focussen op de positie van de filmmaker in de (audiovisuele) wereld, en op de verhoudingen tussen maker, onderwerp en vorm. Bij Audiovisueel Onderzoek is de zoektocht naar de kracht van beelden tegelijk middel en doel. Het auditieve luik krijgt hierbij een belangrijke plaats met een onderzoeksatelier in het derde jaar. Daarnaast spelen de filmkritische theorievakken een cruciale rol: ze helpen om je te oriënteren binnen bestaande praktijken en opvattingen over cinema waardoor je leert communiceren over je werk. Kortom, onze filmopleiding reikt veel verder dan die voor een monteur, geluidstechnicus of camerapersoon. Techniek staat er altijd in dienst van een artistieke zoektocht naar een eigen audiovisuele taal.

Het sluitstuk van de bacheloropleiding is een persoonlijk filmproject waarbij je de artistieke verantwoordelijkheid neemt voor alle facetten van de productie, van script tot regie, camerawerk, sound design en montage. Tegelijk werken studenten ook mee aan de projecten van medestudenten en masters, en leren zo werken in teamverband op een filmset of in een productie.

In de masteropleiding kan je je verder ontplooien tot een audiovisuele auteur met een stevige theoretische basis en een reflectieve houding. De masterproef bestaat uit de realisatie van een film en een scriptie, gevoed door seminaries en een stage (‘kunst in het werkveld’). Het masterproject lanceert de student meteen in het circuit van de filmfestivals en andere vertoningsplatforms. Jaar na jaar worden KASKfilms bekroond in binnen- en buitenland op prestigieuze festivals zoals Sundance (Flor de Mil Colores van Karen Vázquez Guadarrama), European Media Arts Festival (Échangeur van Anne Reijniers), DOK Leipzig (Erpe-Mere van Noemi Osselaer), Visions du Réel (En ik ren rond op zoek naar broers van Hannah Bailliu), Oberhausen (Robijnrood van Manon De Sutter), IDFA (Roosenberg van Ingel Vaikla) of IFFR (Video Home System, Guusje America).

Grote naam onder onze afstudeerders is natuurlijk Lukas Dhont (KASKalumnus 2014) die met zijn debuutfilm Girl (2018) de internationale prijzen aan elkaar rijgt. Maar vergeten we ook het indrukwekkende palmares niet van alumni als Felix Van Groeningen (o.a. Beautiful Boy, 2018), Janet van den Brand (Ceres, 2018), Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes (o.a. Mitten, 2018) of Christina Vandekerkchove (Rabot, 2017) met prijswinnende fictie en documentaire films.

Met KASKcinema, een publieke bioscoop waarin we lesgeven en internationale gasten ontvangen, krijgen onze studenten (en docenten) levendige stimulansen. Vergeten we ten slotte niet de context van Gent als filmstad en Film Fest Gent dat een bijzondere aandacht voor geluid en muziek deelt met de filmopleiding. Hierin verder studeren kan in de Engelstalige opleiding EPAS (European Postgraduate in Arts in Sound) die het geluid als een autonoom artistiek medium centraal stelt. Daarnaast heeft zich in Gent ook een hoogst eigenzinnig filmcircuit ontwikkeld. Organisaties als Art Cinema OFFOff, vertoningsplatform Courtisane, online netwerk Sabzian en onze eigen KASKcinema creëren samen een uniek cinefiel en artistiek microklimaat waarin we ons thuis voelen.

 

docenten