International Master in Composition for Screen (InMICS)

De Internationale Master in Composition for Screen (InMICS) is een opleiding gericht op internationale studenten die als componist voor audiovisuele media willen gaan werken. InMICS werd opgericht door acht Europese en Canadese partners, vier gerenommeerde Conservatoria enerzijds en vier gevestigde organisaties uit het professionele veld anderzijds: KASK & Conservatorium / School of Arts Gent, CNSMD de Lyon, Conservatorio di Musica G.B. Martini Bologna, Faculté de Musique Université de Montréal, Festival International du Film d’Aubagne, Fondazione Cineteca di Bologna, FilmFest Gent, Permission Inc. Montréal.

InMICS is een twee jaar durende masteropleiding waarbij de student les volgt aan twee van de vier betrokken Conservatoria. Studenten leren hun weg te vinden in het volledige proces van muziekcreatie voor audiovisuele media: van componeren tot opnemen tot het vinden van de juiste woorden om te communiceren met de beeldende kunstenaars waar ze mee samenwerken. Ook de postproductie en de promotie van hun eigen werk komt uitgebreid aan bod. InMICS leidt componisten op tot zeer gespecialiseerde, individuele, creatieve, kritische en innoverende professionals die de cultuurindustrieën van morgen zullen vormgeven.

De drie filmfestivals die betrokken waren bij de voorbereidingen van InMICS, Film Fest Gent, Festival International du film d’Aubagne en Krakow Film Music Festival, concretiseren hun steun aan de opleiding door het aanbieden van ‘InMICS composers lab’, een programma vol masterclasses en workshops dat ingebed wordt in de festivals. De studenten worden zo ondergedompeld in een internationale professionele omgeving die hen de nodige ervaring en belangrijke netwerkmogelijkheden biedt.

InMICS en InMICS composers lab kwamen tot stand met de steun van respectievelijk het Erasmus+ en het Creative Europe Culture Programma van de Europese Unie.

De inschrijvingen voor InMICS 2020-2022 zijn nu afgesloten. Tot 15 januari 2020 kon je je kandidatuur indienen. De volgende groep studenten zal kunnen starten in 2022 (kandidaturen indienen januari 2022).

We verwelkomen sollicitaties van iedereen die al muziek voor het scherm componeert. Een bachelordiploma in muziek of gelijkwaardig is wel vereist. Kandidaten worden in de eerste plaats beoordeeld op hun creatief vermogen, gekoppeld aan een diepgaande interesse in muziek en visuele media.

Uitgebreide informatie over het curriculum, het ontstaan van de opleiding, het doelpubliek, de toelatingsvoorwaarden, het inschrijvingsgeld en alle praktische details vind je terug op inmics.org