Jazz/pop

Bachelor en master in de muziek > uitvoerende muziek > jazz/pop

Jazz én Pop

De naam jazz/pop zegt het al: in KASK &  Conservatorium kun je op bachelor én masterniveau jazz studeren, maar ook – als enige in Vlaanderen – popmuziek. Hier leiden we muzikanten op die sterk zijn op hun instrument, goed kunnen samen spelen, maar ook een uitgesproken artistieke visie hebben en uitblinken in creativiteit. In onze campus Paddenhoek – met tal van kleine en grote oefenlokalen, opnamefaciliteiten én onze eigen concertplek CLUB TELEX – bieden we daarvoor een inspirerende omgeving aan.

Maximale persoonlijke, creatieve ontwikkeling

In elk studietraject krijgt de student alle aandacht en ruimte met het oog op een maximale persoonlijke ontwikkeling en individuele ontplooiing en word je gestimuleerd tot kritisch en creatief denken. Kennis van geschiedenis en tradities is zeer belangrijk, maar we stimuleren vooral je verbeelding en creativiteit om zo een eigen, originele muzikale weg te bepalen, in te slaan en passioneel te omarmen.

Praktijklessen

De corebusiness van de opleiding is muziek spelen. Wekelijks heb je één uur individuele instrumentles/zangles. Hier leer je de technische vaardigheden die je nodig hebt om je optimaal op je instrument te kunnen uitdrukken. Bovendien leer je het idioom van de verschillende jazz- of popstijlen zodat je je in het traditioneel én hedendaags repertoire kunt bewegen. Tijdens deze lessen leer je je eigen, unieke stemgeluid, jouw ‘sound’ te ontwikkelen.
Naast de individuele instrumentlessen zijn er de bandlessen. Daarin leer speel je in groep, en dat in diverse stijlen en genres. Door interactie met je medemusici word je gestimuleerd tot grotere artistieke expressie.

Muziektheorie

Ter ondersteuning van de instrumentpraktijk zijn er muziektheoretische vakken zoals compositie en arrangement, harmonie, eartraining, ritmeklas en muziektechnologie. Maar ook deze theoretische opleidingsonderdelen zijn voor een groot deel praktijkgericht. Zo krijg je in de les harmonie regelmatig compositieopdrachten, leer je in ear training ‘horen met je ogen’ en ‘zien met je oren’, en wordt je ritmische vaardigheid aangescherpt in de ritmeklas. Bovendien wordt de muzikaliteit sterker gemaakt door pianolessen (voor de pianostudenten wordt dat Hammond-les), en leren de studenten in lichaamsbewustzijn op een betere manier met hun fysiek om te gaan. Het is in de huidige professionele jazz-en popwereld ook van belang dat je als muzikant een working knowledge hebt hoe een werk te arrangeren voor wisselende bezettingen, en in verschillende stijlen. Binnen de opleiding uitvoerende muziek jazz/pop is er naast een focus op het uitvoerende aspect daarom ook veel ruimte voor creatieve ontwikkeling. Je leert zelf nummers schrijven, analyseert werken van toonaangevende artiesten en leert de aangeleerde schrijftechnieken toe te passen in een grote variëteit aan stijlen. Daarbij is de wisselwerking tussen de verschillende afstudeertrajecten van groot belang.

Kruisbestuiving, inventiviteit en creativiteit

Studenten jazz, pop én muziekproductie werken in creative lab samen aan eigen werk. Kruisbestuiving, inventiviteit en creativiteit worden zo aangewakkerd en voortdurend gestimuleerd. In de muziekpraktijk komen jazz en pop immers dichter bij elkaar en de wederzijdse beïnvloeding en synergie tussen beide muzieksoorten zorgen voor extra intensiteit en dynamiek. Door de samenwerking met studenten muziekproductie komen studenten bovendien in aanraking met de meest geavanceerde opnameapparatuur en modernste software. Het is dus een grote troef van deze opleiding dat het Conservatorium zowel een richting jazz als pop heeft, én een richting muziekproductie.

Muziekcircuit, muziekindustrie, management…

Muziek studeren omvat niet alleen instrumentpraktijk en muziektheorie. Als academische opleiding willen we studenten vooral een reflecterende en onderzoekende houding aanleren: stilstaan bij wie je bent en wat je wil worden, in een groter maatschappelijk, economisch en historisch geheel, en algemene kennis die inspirerend wil zijn om van jou een nog beter muzikant te maken. Daarom krijg je inzichten in de jazz- en popgeschiedenis, een introductie in de filosofie, muziekpsychologie en muzieksociologie, noties van onderzoeksvaardigheden en schrijf je op het eind je eigen scriptie. Ook kennis van het werkveld is een essentieel onderdeel. Vakken zoals structuur en werking van het muziekcircuit, juridische en zakelijke aspecten van de muziekindustrie, en muziek & management zorgen ervoor dat je inzicht krijgt in het werkveld en je je eigen plek in het muziekcircuit weet te ontdekken en te verstevigen.

Onze Club

Dat alles komt tot leven in onze eigen muziekclub: club telex is onze ontmoetingsplek, met concertpodium en bar. Hier houden onze studenten wekelijks een jamsessie en organiseren we masterclasses, workshops en concerten met binnen- en buitenlandse musici. Daarvoor werken we regelmatig ook samen met partners uit het werkveld zoals Gent Jazz, Jazzlab Series en Muziekclub Democrazy.

Artistieke werking

Het conservatorium heeft een uitgebreide artistieke werking. Jaarlijks brengen we een vinyl uit (Masterworks) met een selectie tracks van onze laatstejaars, en organiseren we Mastersounds, een meerdaags afstudeerfestival waarbij onze studenten zich meteen aan de (professionele) buitenwereld kunnen tonen. Maar er zijn ook projectweken en studenten jazz/pop kunnen hun muziek live laten opnemen door studenten muziekproductie in de zeer goed uitgeruste studio’s.

Binnen- én buitenland

Als opleiding blijven we niet binnen onze stadsgrenzen. Studenten krijgen de kans om deel te nemen aan unieke buitenlandreizen. Zo werden al reizen naar Londen en New York georganiseerd, of een bezoek aan de Frankfurter Musikmesse. Studenten worden daarenboven gestimuleerd om tijdens hun studie één of twee semesters aan een buitenlands conservatorium te gaan studeren via het Erasmus-programma.

Ondertussen in Gent…

Daarnaast heeft KASK & Conservatorium het voordeel in Gent te liggen. Want deze stad biedt heel wat voordelen voor studenten jazz-pop. De stad ontving van Unesco de titel Creative City of Music en is deze meer dan waard. Denken we maar aan de vele podia (Vooruit, Muziekcentrum de Bijloke, Handelsbeurs, de Centrale, Democrazy, Hot Club de Gand, Damberd, ...), festivals als Gent Jazz en de Gentse Feesten, en honderden pop- en jazzgroepen. Gent is dus de plek bij uitstek om je te profileren als beginnend muzikant. Samen met onze opleiding, ons docentenkorps (stuk voor stuk mensen die gepokt en gemazeld zijn in de pop- en jazzwereld) én de talloze podiumkansen die we aanreiken, is dit een gouden combinatie om je muzikantencarrière te starten. Spraakmakende artiesten en bands als Absynthe Minded, Shht!, Outer, Amatorski en Balthazar gingen je al voor. Nu is het aan jou!

docenten