Mediakunst

Bachelor en master in de beeldende kunsten > vrije kunsten > mediakunst

In mediakunst staan technologische ervaringen in onze samenleving centraal. De opkomst van nieuwe technologieën en producten verandert onze expressies en communicatie. Hoe we leren, de wereld waarnemen en ermee omgaan. Het artistieke resultaat hoeft niet virtueel, programmeerbaar of digitaal te zijn. We zoeken openingen of contradicties tussen nieuwe en oude media, virtueel en fysiek, concept en materie, … We geloven wel dat technologie een activerende werking kan hebben omdat die analoge, mechanische of digitale tools nieuwe artistieke speelruimtes aanreiken. We hebben ook ruim aandacht voor videokunst, kunstenaarsfilm en geluidskunst.

Vanaf het eerste bachelor jaar ligt de nadruk op conceptualisering en uitwerking van individuele thema’s. Dit stimuleren we door kritische bevraging, theoretische en praktische denkoefeningen en reflectie. We volgen de stappen van het creatieproces op, met als drijfveer jouw persoonlijke en artistieke ontwikkeling. Het omgaan en beheersen van actuele en oudere technieken en media is een tweede belangrijk element van de opleiding. Initiaties in fotografie, video, geluid, webtechnieken en programmeren van interactieve audiovisuele en generatieve systemen vormen deels de praktijk van het eerste bachelorjaar. Zo verwerf je kennis en vaardigheden in functie van jouw creatief proces. De initiaties worden gekaderd in een kunsthistorische en maatschappelijke context.

De problematiek van het gebruik van technologie binnen artistieke processen, maar ook de vrijheden die ermee gepaard gaan, worden in de tweede en derde bachelor jaren uiteengezet en scherp gesteld. Binnen een kader van individuele begeleiding, collectieve toonmomenten en groepsbesprekingen over de plaatsing van het individuele werk binnen hedendaagse technologie, algemene beeldcultuur en kunst ontwikkelen de studenten hun specifieke traject. Het atelier Mediakunst heeft gespecialiseerde werkruimtes in een groot atelier. Er zijn faciliteiten om gericht te werken met video montage, 3D, game design, VR en klank. In het atelier zijn twee onderzoeks-labo’s ondergebracht: Formlab, voor digitale fabricatie, en Laboratorium, een experimenteel lab.

Mediakunst werkt samen met KASKcinema, Art Cinema OFFOff, Courtisane, Cinematek, Auguste Orts, Vooruit, Netwerk, Kraak, Nerdlab, iMal,…

Vrije Kunsten richt zich op toekomstige kunstenaars die een eigen praktijk kunnen starten. Afgestudeerden kunnen in een breed werkveld aan de slag. Ze hebben kennis van een brede waaier aan basistechnieken in audiovisuele en digitale media. Hiermee kunnen ze terecht in musea, als kunstenaarsassistent, in de podiumkunsten en in gespecialiseerde takken van de creatieve sector.

docenten