open day
Gudrun Wylleman

Gudrun Wylleman

Nele Sarens, collectie: Shine On

Nele Sarens, collectie: Shine On

Mode

Bachelor en master in de beeldende kunsten > mode

Een fascinatie voor het menselijk lichaam en MODE voor de veelzijdigheid van het medium mode en een radicale drang naar vernieuwing, zijn essentieel voor elke modeontwerper. Mode bestaat nooit in een vacuüm en is niet langer een eng begrip dat zich beperkt tot kleding. Het is een actueel en maatschappelijk fenomeen, een dynamische kunstvorm met veel facetten, die sinds enkele decennia steeds meer opereert op het kruispunt van een internationale art scene.

De modeontwerper is tegelijk ambachtsman, vormgever en multi-disciplinair kunstenaar. De wisselwerking tussen deze drie polen vormt het unieke karakter van een modeopleiding binnen de beeldende kunsten. Heel bewust kiest de opleiding er voor om mode als scheppende kunst te zien om de grenzen van het medium af te tasten en te verleggen. Je drijfveer is dan ook vooral het neerzetten van een innoverend, avant-garde modebeeld als ‘sign of our times’. Doorheen alle onderdelen van je opleiding ga je in intensieve dialoog en wisselwerking met verschillende docenten, die je vanuit hun visie en ervaring sturen en begeleiden. De ontwerpateliers vormen de kern van je artistieke praktijk. Hier staat de creatie van je eigen collectie centraal. In het begin ligt de focus op het experiment en het verkennen van je eigen referentiekaders en presentatiemogelijkheden. Gaandeweg verdiep je je eigen modetaal en methodieken. Je krijgt steeds meer autonomie, ontdekt je authenticiteit en beheerst in het derde jaar stilaan het volledige werkproces. Ook modeaccessoires en styling komen aan bod.

Om je ontwerpen te kunnen omzetten in realiteit, leer je een aantal technische en technologische vaardigheden: patroontekenen en specifieke technische afwerkingen, het ontleden van kledingstukken, het rechtstreeks vormgeven op paspoppen – zoals toegepast in de haute couture. Je leert ook klassieke tekentechnieken en anatomisch tekenen. Je experimenteert en onderzoekt wat jouw verhouding tot tekenen is en hoe je het tekenen in jouw ontwerpproces kan implementeren. Je leert omgaan met materie en de bewerking ervan (kleur, textuur, prints) en je wordt ingeleid in het ontwerpen met CADapplicaties (Illustrator, Photoshop).

Tijdens de drie bachelorjaren volg je telkens ook een mode-specifiek theorievak: Geschiedenis van de mode, Mode-actualiteit en Sociologie van de Mode.

Daarnaast bevat je opleiding een grondige kennismaking met kunstgeschiedenis, kunstenaarsteksten, literatuur, filosofie, psychologie en antropologie. Zo bouw je aan een referentiekader wat betreft je werk en de positie die jouw werk – en jijzelf als kunstenaar – inneemt in de maatschappij. Een modestudent steunt op de rijke historische en culturele tradities, maar richt zich even gretig op de nieuwste ontwikkelingen.

Je minor-keuzevakken bieden je de mogelijkheid om praktijkvakken van andere opleidingen in KASK & Conservatorium te volgen en zo je eigen artistiek proces te verrijken en verdiepen.

docenten