Menu
Seiren

Seiren

Seasoner

Seasoner

King Calico, Lokale Helden

King Calico, Lokale Helden

Jens Payeneers

Jens Payeneers

Muziekproductie

English master available

Bachelor en master in de muziek > scheppende muziek > muziekproductie

Allerhande geluidsdragers maken muziek te allen tijde voor iedereen toegankelijk. Sinds Thomas Edison in 1877 de basis legde voor de mechanische reproductie van geluid is de evolutie van opname- en weergaveapparatuur in een onstuitbare stroomversnelling beland, die voor muziek in het algemeen een ingrijpende en fundamentele revolutie betekende. De manier waarop klank wordt vastgelegd is sindsdien een onlosmakelijk onderdeel van het creatief proces en determineert de eigenheid ervan.

De verantwoordelijkheid voor hoe en onder welke vorm al deze wonderlijke klanken terechtkomen op een waaier aan geluidsdragers – van vinyl of tape over CD tot streaming – berust finaal bij de producer die zijn unieke artistieke stempel drukt op het uiteindelijke klankresultaat. De producer beheerst alle facetten van het proces van een muziekproductie, van de initiële muzikale creatie tot de uiteindelijke afwerking van een muziekopname: van songwriting tot en met mastering.

De unieke producer-opleiding van de School of Arts Gent biedt je hiervoor een doordacht evenwicht tussen theoretische colleges en meer praktisch gerichte opleidingsonderdelen. Je leert er alle verschillende facetten van het productieproces doorgronden.

Je algemene muzikale kennis wordt aangescherpt in opleidingsonderdelen als ear training en muziekgeschiedenis, terwijl je in creative lab ook je praktische vaardigheden als uitvoerend musicus verruimt. Op die manier denk je de muziek van binnenuit en leer je samenwerken in wisselende formaties, die je ook leert leiden. Met de op die manier verworven muzikale en sociale competenties straal je het broodnodige vertrouwen uit naar de musici waarmee je als producer aan de slag gaat. Een producer is immers in de eerste plaats een muzikant die met behulp van de nieuwste technologische ontwikkelingen zijn of haar ideëen weet om te zetten in een artistiek afgewerkt product.

Met een solide onderbouw vanuit jazz / pop harmonie worden in arrangement en songwriting jouw compositorische vermogens verder uitgedaagd en aangescherpt. Je leert er niet alleen via analyse hoe songs functioneren, maar ook hoe ze zelf te schrijven en te arrangeren voor o.a. strijkers, blazers en backing-vocals.

In de professionele opnamestudio’s van de School of Arts wijden ervaren docenten je helemaal in in de wereld van de opnametechniek en klanksynthese. Hierbij werk je zowel met de voorhanden zijnde digitale als analoge infrastructuur en technologiëen. Softwareprogramma's als Pro Tools, Logic Studio, Ableton en Native Instruments onthullen hun diepste geheimen en worden zo creatieve partners in jouw verhaal.

Tijdens je opleiding voer je naast opdrachten als songwriter/arrangeur ook opdrachten uit als opnameleider en producer, en dit zowel binnen de instelling als daarbuiten in stage-projecten in het werkveld. Zo leer je optimaal functioneren in diverse professionele werksituaties en flexibel en creatief inspelen op specifieke werkomstandigheden waarbij je op de hoogte blijft van de allernieuwste ontwikkelingen, zowel op muzikaal-stilistisch als op technologisch vlak. Jouw creatieve en persoonlijke inbreng resulteert in een masterproef, waarbij je een volwaardig album produceert met zowel eigen songs als producties voor andere artiesten/bands. Als onderdeel van je masterproef kan je er ook voor kiezen om een live concert te geven met eigen werk.

Deze brede muzikale opleiding vormt je als producer maar opent tevens een ruime waaier aan toekomstperspectieven als songwriter, uitvoerend musicus, opnametechnicus, live-technicus, arrangeur, musical director voor live optredens en televisieprogramma’s (arrangeur, bandleader), filmmuziek, klanktechnicus voor radio / TV, en meer.

docenten