Toelatingsproeven academische bachelor
Oriënteringsproeven master en master-na-master
Oriënteringsproeven voortgezette opleidingen
Onze opleidingen ▾

Film (audiovisuele kunsten)

Aanmelden voor de proef

Je zou graag film studeren? Je kan inschrijven voor de toelatingsproef tot aan de deadline voor het voorbereidend dossier. Lees het algemeen reglement en voorwaarden goed door.

REGISTREER

 

 1. Vul in al jouw gegevens*
 2. Upload jouw ID
 3. Upload jouw secundaire diploma (als je deze al bezit)
 4. Betaal de €10 inschrijvingskost

 

*Alleen de gegevens van de kandidaat, we aanvaarden geen mailadressen en telefoonnummers van ouders.

Data en locaties

 

 • Sessie-Mei,  23.05 — 25.05.23 
  Deadline indienen dossier, maandag 15.05

  De sessie van mei voor de artistieke toelatingsproef film is volzet.  Inschrijven voor de proeven van juli en augustus is wel nog mogelijk.

 • Sessie-Juli, 04.07 — 07.07.23
  Deadline indienen dossier, maandag 26.06
 • Sessie-Augustus, 29.08 — 01.09.23
  Deadline indienen dossier, maandag 21.08

 

START PROEVEN

09u00 op de eerste dag van de sessie.

Campus Bijloke

Jozef Kluyskensstraat 2 – 9000 Gent

Gedetailleerde planning en verloop ontvang je op de eerste dag van de sessie.

De kandidaten worden verzocht zich grondig op de proef voor te bereiden,
stipt aanwezig te zijn op het aanvangsuur en beschikbaar te zijn tijdens de volledige duur van de proef.

Voorbereidend dossier

Iedere kandidaat stelt een voor­bereidend dossier samen dat bestaat uit verschillende delen (persoonlijke gegevens, schriftelijke motivatie en portfolio). Zie verderop voor technische details. Bij technische problemen of andere vragen kan je een mail sturen naar toelatingsproeffilm@hogent.be.


PERSOONLIJKE GEGEVENS
 • Een curriculum vitae met pasfoto, overzicht van vroegere studies, artistieke en andere activiteiten,… (in 1 .pdf-document)

DIEN DE DOCUMENTEN IN


SCHRIFTELIJKE MOTIVATIE

Een geschreven motivatie t.o.v. de studiekeuze en schoolkeuze (max. 500 woorden, 1 .pdf-document)

Beide PDF-documenten dien je in via onderstaande knop. Pas je bestandsnaam aan volgens dit schema:

 • voornaam_familienaam_gegevens.pdf
 • voornaam_familienaam_motivatie.pdf

DIEN DE DOCUMENTEN IN


VISUEEL PORTFOLIO

Een representatieve selectie van persoonlijk werk. Het werk in dit portfolio dient aan te sluiten bij de opleiding film: foto’s, films, muziek, tekeningen, collages, enz. Autonoom artistiek werk en opdrachten in school­verband kunnen, maar groeps­werken gemaakt in school­verband komen niet in aanmerking. Teksten, foto’s, scans van tekeningen/schilderijen enz. worden gebundeld in een pdf-document en doorgestuurd samen met de rest van het voorbereidend dossier.

Filmfragmenten plaats je op Vimeo (waar gratis een ‘Basic’ account aangemaakt kan worden). In het portfolio plaats je vervolgens een link naar deze films op Vimeo.

Het portfolio stuur je evenwel in als PDF-document. Pas je bestandsnaam aan volgens dit schema: voornaam_familienaam_portfolio.pdf

PORTFOLIO VERZENDEN


SPECIFIEKE OPDRACHTEN VOOR FILM

Een zelfgemaakte film van maximaal 3 minuten. De keuze van het onderwerp, stijl, vorm en uitwerking zijn vrij, maar moeten getuigen van observatie­vermogen en authenticiteit. Gelieve videoclips te vermijden. Groeps­werken in school­verband komen niet in aanmerking.

Het filmfragment dien je in via onderstaande knop. Pas je bestandsnaam aan volgens dit schema: voornaam_familienaam_film

FILMFRAGMENT INDIENEN

Gebruik veel voorkomende bestandsformaten (.mov, .mp4) en hou de grootte van het bestand binnen de perken.

De proef

De proef start om 9u op de eerste dag van de sessie, met een schriftelijk gedeelte. In de loop van de namiddag en de volgende dagen word je uitgenodigd voor enkele motivatiegesprekken en een praktische proef.


1. SCHRIFTELIJKE TEST EN FILMBESPREKING

De kandidaat moet een schriftelijk antwoord geven op een algemene vraag­stelling over een actuele maat­schappelijke, culturele en/ of artistieke problematiek. Voor de toelatings­proef film moet je ook een film bespreken en analyseren. Je krijgt vragen met betrekking tot de inhoude­lijke en vormelijke filmkenmerken.

Doel is de examencommissie toe te laten zich een beeld te vormen van de theoretische vooropleiding van de kandidaat, te peilen naar de vaardig­heid om een opinie te formuleren, een redenering te ontwikkelen en een korte geschreven tekst te redigeren.


2. FOTOPROEF

Ter plekke wordt een foto-opdracht gegeven. Breng je eigen, eenvoudig digitaal fototoestel mee; een GSM met fotofunctie volstaat.


3. MOTIVATIEGESPREK

Tijdens een individueel gesprek zal voornamelijk de motivatie van de kandidaat t.o.v. een kunst­opleiding in het algemeen en de specifieke studie­richting in het bijzonder worden onderzocht. Het voorbereidend dossier vormt de basis voor het gesprek en bevraging. Het is belangrijk dat de kandidaat de elementen uit het dossier kan toelichten en de studiekeuze en verwachtingen kan verduidelijken.

Er wordt gepeild naar interesse­punten, algemene en culturele kennis, denk­vermogen, creatieve attitudes en inzicht in de beeld­vorming. Belangrijke eigen­schappen hierbij zijn: kritische zin, betrokkenheid, gedrevenheid, liefde voor kunst en vormgeving, doorzettings­vermogen, zelfdiscipline en zin voor humor.

Proclamatie en nabespreking

Op de laatste dag van de sessie wordt er gedelibereerd en geproclameerd met inbegrip van een nabespreking. Tijdens de proclamatie vernemen de kandidaten of zij al dan niet worden aange­nomen.

Hou er rekening mee dat locaties en tijdstippen onder voorbehoud zijn. Wijzigingen worden ter plekke medegedeeld.