INFO OVER DE OPLEIDING
Wie bij ons films leert maken, doet dat in de context van een kunstacademie. In onze opleiding tot filmmaker verdiep je jezelf in alle aspecten van de creatie van een film. Je wordt intensief en persoonlijk begeleid in je ontwikkeling tot een maker met een gedragen visie. De opleiding schept ruimte om te experimenteren en grenzen te verleggen in denken en doen. Hiervoor worden vooral veel films gemaakt. Elke opdracht resulteert in een persoonlijk werkstuk dat vorm krijgt dankzij de constante feedback van docenten en medestudenten.
Er zijn drie hoofdateliers: Documentaire, Fictie en Audiovisueel Onderzoek. In de ateliers Fictie leggen we de nadruk op het realiseren van scènes en films, met aandacht voor vertelling, acteursregie en cinematografie. De ateliers Documentaire focussen op de positie van de filmmaker in de (audiovisuele) wereld, en op de verhoudingen tussen maker, onderwerp en vorm. Bij Audiovisueel Onderzoek is de zoektocht naar de kracht van beelden tegelijk middel en doel. Heel eigen aan onze filmopleiding is de aandacht voor het auditieve en voor compositorische strategieën (naast narratieve en documentaire) die je helpen om je audiovisueel denken te ontwikkelen in beeld en geluid. Daarnaast spelen de filmkritische theorievakken een cruciale rol: ze helpen om je te oriënteren binnen bestaande praktijken en opvattingen over cinema waardoor je leert communiceren over je werk.
Het sluitstuk van de bacheloropleiding is een persoonlijk filmproject waarbij je de artistieke verantwoordelijkheid neemt voor alle facetten van de productie, van script tot regie, camerawerk, sound design en montage. Tegelijk werk je ook mee aan de projecten van medestudenten en masters, en leer je werken in teamverband op een filmset of in een productie.
In de masteropleiding kan je je verder ontplooien tot een audiovisuele auteur met een stevige theoretische basis en een reflectieve instelling. De masterproef bestaat uit de realisatie van een film en een scriptie, gevoed door seminaries en een stage (‘kunst in het werkveld’). Het masterproject lanceert de student meteen in het circuit van filmfestivals en andere vertoningsplatforms. Jaar na jaar worden KASKfilms opgemerkt in binnen- en buitenland op prestigieuze festivals.
Je kan de afstudeerfilms van de voorbije jaren bekijken op kaskfilms.be.
Grote naam onder onze afstudeerders is natuurlijk Lukas Dhont (KASK-alumnus 2014) die met Girl (2018) en Close (2022) de internationale prijzen aan elkaar rijgt. Maar vergeten we ook het indrukwekkend palmares niet van alumni als Felix van Groeningen (o.a. Le Otto Montagne, 2022), Janet van den Brand (o.a. Ceres, 2018), Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes (o.a. Kind Hearts, 2022), Christina Vandekerckhove (o.a. Rabot, 2017) of de films gemaakt door Collectif Faire-Part, een ensemble van Belgische en Congolese filmmakers. Allen worden ze omringd door competente en enthousiaste mensen in hun crews – mensen die vaak ook afstudeerden bij ons.
Met het dynamische aanbod in KASKcinema, een publieke bioscoop waarin we lesgeven en internationale gasten ontvangen, krijgen onze studenten (en docenten) levendige stimulansen. Daarnaast heeft zich in Gent ook een hoogst eigenzinnig filmcircuit ontwikkeld. Festivals als Film Fest Gent, vertoningsplatform Courtisane, ArtCinema OFFoff, online netwerk Sabzian en onze eigen KASKcinema creëren samen een uniek cinefiel en artistiek microklimaat waarin we ons thuis voelen.
FACILITEITEN
Tijdens je opleiding moet je heel wat projecten tot een goed einde brengen. De filmopleiding beschikt daarom over enkele faciliteiten om je daarbij te ondersteunen.
- Filmstudio
Onze filmstudio op de Bijlokesite werd speciaal gebouwd met filmopnames in gedachten. Zij is het podium voor klassikale opdrachten waar studenten leren werken in set-verband. Daarnaast kunnen studenten deze ruimte reserveren om individuele filmprojecten te realiseren.
- Montagecellen
De afdeling beschikt over 10 montagecellen – kleine lokalen voorzien van een performante computer, beeldschermen, klankinstallatie en andere apparatuur. Via hun studentenkaart hebben studenten toegang tot deze montagecellen en kunnen ze ze gebruiken voor het bewerken van hun filmopnames.
- Uitleendienst film
Hier kunnen studenten apparatuur ontlenen nodig voor een filmopname. Camera’s, klankmaterieel, lampen, statieven, en nog veel meer worden hier bewaard.
- KASKcinema
De campus herbergt een eigen filmzaal waar studenten hun projecten op het grote scherm kunnen bekijken. Groepsbesprekingen, jury’s, CineSessies en film-gerelateerde lessen gaan hier door. Daarnaast biedt KASKcinema een programma aan met films die in het reguliere circuit zelden aan bod komen. kaskcinema.be
BEZOEK ONS
Meer info over wanneer en hoe je ons kan bezoeken.
Ontvang uitnodigingen voor onze bezoekmomenten.
Inschrijven
Als je wil inschrijven voor een academische bachelor audiovisuele kunsten, moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Om in te stromen in de master neem je deel aan een oriënteringsproef. Die worden meerdere malen per academiejaar georganiseerd.
- Bachelor, sessie mei, 23.05 – 25.05.23
Deadline indienen portfolio 16.05.23
- Bachelor, sessie juli, 5.07 – 7.07.23
Deadline indienen portfolio 27.06.23
- Bachelor, Sessie augustus, 29.08 – 31.08.23
Deadline indienen portfolio 22.08.23
- Master, sessie april, 24.04.23
Deadline indienen dossier: 17.03.23, 16:00
- Master, sessie augustus, 28.08.23
Deadline indienen dossier: 23.06.23, 16:00
AANMELDINGSPROCEDURE
- Controleer de toelatingsvoorwaarden.
- Bachelor: bekijk de inhoud van de toelatingsproef.
Master: neem de application guidelines door.
- Registreer je voor een toelatings- of oriënteringsproef via webreg.hogent.be.
- Doe mee aan de proef.
- Na het slagen voor de proef kan je je inschrijving online voltooien.
Heb je een vraag? Contacteer het studentensecretariaat.