muziekproductie

bachelor + master muziek, afstudeerrichting scheppende muziek
traject muziekproductie
3 + 2 jaar
In 1999 werd het studietraject muziekproductie opgericht aan KASK & Conservatorium. Twintig jaar later is dit studietraject een graadmeter geworden voor al wie professioneel op een creatieve manier bezig is met muziek en geluid.
Of het nu als songwriter & performer is (Balthazar, Douglas Firs, Amatorski, Absynthe Minded, Shht, Yong Yello…), als producer (Jasper Maekelberg, Wouter Vlaeminck,…), als (film)componist (Hannes De Maeyer) of achter de schermen bij de VRT, in opnamestudio’s of audiovisuele producties: onze alumni zitten overal.
De focus ligt op techniek, muzikaliteit (zowel op gebied van performance als van songwriting/compositie) en creativiteit. Het is net de combinatie van al deze zaken die muziekproductie tot een uniek studietraject in Vlaanderen maakt.
De creatieve ontplooiing van studenten staat centraal, met een stevige muzikale en theoretische basis als fundament. Bij de toelatingsproef wordt aan de hand van een portfolio met eigen songs en producties in de eerste plaats de muzikaliteit en creativiteit getoetst. In een tweede fase wordt dit beeld via praktische proeven als songwriting en samenspel verder scherp gesteld. Er wordt ook gepeild naar de muzikale en theoretische bagage en uiteraard de motivatie van toekomstige studenten. Na twee intensieve dagen wordt uiteindelijk een finale selectie gemaakt.
Gedurende de drie bachelorjaren ligt de kern van het traject vervat in drie vakken: Producing, Songwriting en Soundlab. In Producing leert de student alles over opname en mix: microfoontechnieken, compressie, eq, effecten, … Studenten werken in klasverband, maar ook individueel en in groep aan opdrachten, waarbij zij ten volle gebruik kunnen maken van de infrastructuur van de school: twee professioneel uitgeruste studio’s, voorzien van een API1608 en een SSL AWS 924 mengtafel, een uitgebreide collectie randapparatuur en microfoons. In het vak Soundlab leren studenten werken met software (Pro Tools en Ableton), synths (hardware, software en modulair) en drumcomputers en ook hier geldt dat alles in de school voorhanden is om daar naar hartenlust mee te experimenteren: volledig uitgeruste computers met de meest recente software, vintage (Roland Juno106) en meer recente hardware, zoals een Prophet6, Nord, Push2, Korg Volca’s, TR8s, Doepfer etc… In Songwriting ten slotte worden de creatieve skills van studenten aangescherpt via verschillende opdrachten, die dan vaak in Producing of Soundlab concreet worden uitgewerkt.
Daarnaast krijgen studenten vakken als Audiotechnologie (de theorie achter de praktijk), Creative Lab (waarin het live musiceren centraal staat), muziektheoretische vakken zoals Arrangement, Ear Training en Pop en Jazzgeschiedenis en vakken die rechtstreeks verband houden met het werkveld, zoals Muziekmanagement en Werking van het Muziekcircuit. Vanuit het academische luik binnen de opleiding zijn er algemene theoretische vakken als Muzieksociologie en Overzicht van de Wijsbegeerte en onderzoeksgerelateerde vakken als Dossier en Scriptie.
In de twee aansluitende masterjaren staat Producing nog steeds centraal als hoofdvak, maar de studenten krijgen meer externe opdrachten en de link naar het werkveld en het opbouwen van een netwerk wordt concreter via externe mentoren en vakken als Kunst in het Werkveld en Stage.
Als sluitstuk creëert de student een Masterproef waarin productiewerk rond eigen werk, producties voor externe artiesten en live performance aan bod kunnen komen.
Tijdens hun opleiding werken studenten muziekproductie samen met studenten Jazz, Pop, Klassiek, Film, Animatiefilm, Drama, Mode en andere disciplines aan allerhande projecten binnen en buiten de schoolmuren. KASK & Conservatorium is een omgeving waar studenten en docenten elkaar inspireren over de verschillende opleidingen heen en waar studenten zich in een uitzonderlijk kader kunnen bekwamen tot creatieve Masters in de muziek.
De opleiding muziek van KASK & Conservatorium is in 2022 getoetst aan de internationaal erkende normen van MusiQuE.
Dirk Blanchaert
Janos Bruneel
Jan Chantrain
Frederik Goossens
Luc Gulinck
Senne Guns
Lander Gyselinck
Gert Jacobs
Gert Keunen
Nina Kortekaas
Tim Lenssens
Peter Lesage
Lode Mertens
Fulco Ottervanger
Dominique Pauwels
Werner Pensaert
Vincent Pierins
Dries Sel
Sander Stuer
Liesa Van der Aa
Toon Van Dionant
Thomas Van Gelder
Reinhard Vanbergen
Thijs Vastesaeger
Valery Vermeulen
Sam Vloemans
Maarten Weyler
Orson Wouters
Meer info over wanneer en hoe je ons kan bezoeken
Ontvang uitnodigingen voor onze bezoekmomenten
Als je wil inschrijven voor een academische bachelor muziek, moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Om in te stromen in de master neem je deel aan een oriënteringsproef.
AANMELDINGSPROCEDURE
Heb je een vraag? Contacteer het studentensecretariaat.
VOORBEREIDING OP DE PROEF
Je kan je voorbereiden op het theoretische luik van de toelatingsproef voor bachelor jazz / pop en muziekproductie met een online lessenreeks. Alle basisprincipes worden uitgelegd, je krijgt oefeningen en kan zelfs een proefexamen maken.