INFO OVER DE OPLEIDING DOCENTEN BEZOEK ONS Inschrijven PRAKTISCH
×

bachelor + master muziek, afstudeerrichting uitvoerende muziek
traject jazz / pop
3 + 2 jaar

INFO OVER DE OPLEIDING

De naam jazz/pop zegt het al: in KASK & Conservatorium kun je op masterniveau jazz studeren, maar ook – als enige in Vlaanderen – popmuziek. Hier leiden we muzikanten op die sterk zijn op hun instrument, maar ook een uitgesproken artistieke visie en eigenheid hebben. In ons gebouw Paddenhoek – met tal van bandlokalen, opnamefaciliteiten én onze eigen concertplek Club Telex – bieden we daarvoor een inspirerende omgeving aan.

In het studietraject jazz/pop krijgt elke student alle aandacht en ruimte met het oog op een maximale persoonlijke ontwikkeling en individuele ontplooiing. De student zal steeds gestimuleerd worden tot kritisch en creatief denken. Kennis van de geschiedenis en tradities is zeer belangrijk, maar tevens wordt de verbeelding gestimuleerd om een eigen, originele muzikale weg te bepalen.

De corebusiness van de opleiding is muziek spelen. Wekelijks heb je één uur individuele instrumentles / zangles. Hier leer je de technische vaardigheden die je nodig hebt om je optimaal op je instrument te kunnen uitdrukken. Bovendien leer je hier het idioom van de verschillende jazz- of popstijlen zodat je je in het traditioneel én hedendaags repertoire kunt bewegen. Tijdens deze lessen ontwikkel je je eigen, unieke stemgeluid, jouw ‘sound’. Naast de individuele instrumentlessen zijn er de Bandlessen, waar je in groep leert samenspelen in verschillende stijlen.

Ter ondersteuning van de instrumentpraktijk zijn er muziektheoretische vakken zoals Arrangement, Harmonie, Ear Training, Ritmeklas en Muziektechnologie. Ook deze theoretische opleidingsonderdelen zijn voor een groot deel praktijkgericht. Zo krijg je in de les harmonie regelmatig compositieopdrachten, leer je in ear training ‘horen met je ogen’ en ‘zien met je oren’, en wordt je ritmische vaardigheid aangescherpt in de ritmeklas.

Bovendien wordt de muzikaliteit sterker gemaakt door Pianolessen (Hammond voor pianostudenten), en leren de studenten in het vak Lichaamsbewustzijn op een betere manier met hun fysiek om te gaan.

Binnen de afstudeerrichting uitvoerende muziek jazz/pop is er naast een focus op het uitvoerende aspect ook veel ruimte voor creatieve ontwikkeling. Je analyseert werken van toonaangevende artiesten, je leert nummers arrangeren voor wisselende bezettingen in verschillende stijlen en je wordt ondersteund in het schrijven van eigen nummers.

Daarbij is de wisselwerking tussen de verschillende trajecten van groot belang. Zo werken studenten jazz, pop én muziekproductie in Creative Lab samen aan eigen werk. Kruisbestuiving inventiviteit en creativiteit worden zo aangewakkerd. Door de samenwerking met studenten muziekproductie komen studenten bovendien in aanraking met de meest geavanceerde opnameapparatuur en modernste software. Via interdisciplinaire projecten werk je ook samen met andere kunstafdelingen binnen KASK & Conservatorium (film, fotografie, drama,…), een van de unieke troeven van deze opleiding.

Als academische opleiding willen we studenten ook een reflecterende en onderzoekende houding aanleren: stilstaan bij wie je bent en wat je wil worden, in een groter maatschappelijk, economisch en historisch geheel, met de noodzakelijke algemene kennis die van jou een nog beter muzikant maken. Daarom krijg je inzichten in de Jazz- en Popgeschiedenis, een introductie in de Filosofie, Muziekpsychologie en Muzieksociologie, noties van onderzoeksvaardigheden en schrijf je op het eind je eigen Scriptie.

Ook kennis van het werkveld is een essentieel onderdeel. Vakken zoals Structuur en werking van het Muziekcircuit, en Muziek & management zorgen ervoor dat je inzicht krijgt in het werkveld en je je eigen plek in het muziekcircuit weet te ontdekken en te verstevigen.

KASK & Conservatorium heeft een uitgebreide artistieke werking, aanvullend op de onderwijspraktijk. Club Telex is onze ontmoetingsplek, met concertpodium en bar. Hier houden onze studenten wekelijks een jamsessie en organiseren we (o.a. twee maal per jaar tijdens Projectweken) masterclasses, workshops en concerten met binnen- en buitenlandse musici. Daarvoor werken we regelmatig ook samen met partners uit het werkveld zoals Gent Jazz, Jazzlab en Democrazy. Jaarlijks brengen we een vinyl uit (Masterworks) met een selectie tracks van onze laatstejaars en organiseren we Mastersounds, een meerdaags afstudeerfestival waarbij onze studenten zich meteen aan de buitenwereld kunnen tonen op toplocaties in Gent zoals de Minard en de Handelsbeurs.

Als opleiding blijven we niet binnen onze stadsgrenzen. Er werden al studiereizen naar Londen en New York georganiseerd, of een bezoek aan de Frankfurter Musikmesse. Studenten worden daarenboven gestimuleerd om tijdens hun studie één of twee semesters aan een buitenlands conservatorium te gaan studeren via het Erasmus-programma.

Daarnaast heeft KASK & Conservatorium het voordeel in Gent te liggen. Want deze stad biedt heel wat voordelen voor studenten jazz-pop. De stad ontving van Unesco de titel Creative City of Music en is deze meer dan waard. Denken we maar aan! de vele podia (VIERNULVIER, Muziekcentrum de Bijloke, Ha Concerts, de Centrale, Democrazy, Hot Club de Gand, Damberd, …), festivals als Gent Jazz en de Gentse Feesten, en honderden pop- en jazzgroepen. Gent is dus de plek bij uitstek om je te profileren als beginnend muzikant. Samen met onze opleiding, ons docentenkorps (stuk voor stuk mensen die gepokt en gemazeld zijn in de pop- en jazzwereld) én de talloze podiumkansen die we aanreiken, is dit een gouden combinatie om je muzikantencarrière te starten. Spraakmakende artiesten en bands als Absynthe Minded, Shhti, Amatorski, Balthazar, Zimmerman, De Beren Gieren, Nordmann, Nathan Daems (Black Flower), Lady Linn, Isolde Lasoen, Lander Gyselinck en jong geweld als Dishwasher, Rhea en Ramkot en Oproer gingen je al voor. Nu is het aan jou!

clubtelex.be
instagram

Kwaliteitszorg

De opleiding muziek van KASK & Conservatorium is in 2022 getoetst aan de internationaal erkende normen van MusiQuE.

DOCENTEN

Wouter Berlaen
Dirk Blanchaert
Janos Bruneel
Stef Caers
Jan Chantrain
Samuel Comerford
Karel De Backer
Bruno Fevery
Tuur Florizoone
Seppe Gebreurs
Lander Gyselinck
Marc Godfroid
Frederik Goossens
Luc Gulinck
Senne Guns

Anu Junnonen
Gert Keunen
Nina Kortekaas
Peter Lesage
Tom Lodewijckx
Ibernice MacBean
Christian Mendoza
Lode Mertens
Dominique Pauwels
Yannick Peeters
Vincent Pierins
Dries Sel
Philip Thuriot
Tijs Vastesaeger
Liesa Van der Aa

Dirk Van der Linden
Adriaan Van de Velde
Toon Van Dionant
Thomas Van Gelder
Jeroen Van Malderen
Hans Van Oost
Wouter Van Tornhout
Erik Vermeulen
Nils Vermeulen
Valery Vermeulen
Bert Verschueren
Toni Vitacolonna
Sam Vloemans
Chrystel Wautier
Maarten Weyler

publicaties
BEZOEK ONS

Meer info over wanneer en hoe je ons kan bezoeken
Ontvang uitnodigingen voor onze bezoekmomenten

Inschrijven

Als je wil inschrijven voor een academische bachelor muziek, moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Om in te stromen in de master neem je deel aan een oriënteringsproef.

AANMELDINGSPROCEDURE

  1. Bachelor: bekijk de inhoud van de toelatingsproef.
    Master: neem de application guidelines door.
  2. Registreer je voor een toelatings- of oriënteringsproef via webreg.hogent.be.
  3. Doe mee aan de proef.
  4. Na het slagen voor de proef kan je je inschrijving online voltooien.
    Heb je een vraag? Contacteer het studentensecretariaat.

VOORBEREIDING OP DE PROEF

Je kan je voorbereiden op het theoretische luik van de toelatingsproef voor bachelor jazz / pop en muziekproductie met een online lessenreeks. Alle basisprincipes worden uitgelegd, je krijgt oefeningen en kan zelfs een proefexamen maken.

PRAKTISCH

Studiefiches
Lestabellen
Toelatingsvoorwaarden
Studiekosten
Studietrajectbegeleiding

jazz / pop

Marte Truyers over jazz / pop
Robbe Van Ael, OPROER, foto: Benina Hu
1 / 5
Graduation 2021, Mastersounds, foto's: Benina Hu & Jordi Coppers
< >

Achilles De Raedt over popmuziek studeren

KASK & Conservatorium · Masterworks vol. 10
Masterworks vol. 10
Manou Maerten, foto: Benina Hu
Mayorga, foto: Benina Hu
foto: Joselito Verschaeve
Warre Van de Putte of Screens © AïshaBaert
Nagløed live opname by Vinyly Music