INFO OVER DE OPLEIDING DOCENTEN BEZOEK ONS Inschrijven PRAKTISCH
×

bachelor + master muziek, afstudeerrichting uitvoerende muziek
traject klassieke muziek
3 + 2 jaar

INFO OVER DE OPLEIDING

“Traditie is het doorgeven van het vuur, niet het aanbidden van de as.” Zo parafraseerde de Oostenrijkse componist-dirigent Gustav Mahler een geanimeerd betoog van de Franse politicus Jean Jaurès. Voor het gepassioneerd team van lesgevers aan het Gentse Conservatorium is deze attitude een vanzelfsprekendheid. Klassieke muziek studeren in Gent is een bewuste en zinvolle keuze.

Dé studentenstad van Vlaanderen heeft een actieve muziekcultuur, internationaal erkend met het label Unesco City of Music. Rust en intimiteit gaan er hand in hand met een bruisend en zinderend cultureel leven, waaraan KASK & Conservatorium actief bijdraagt.

Met een zorgzaam oor voor het behoud van het onontbeerlijke muzikaal-technische meesterschap en een open en kritische blik op wat in de wereld leeft en beweegt, leiden onze docenten de studenten op tot zelfredzame en autonome kunstenaars.

Als ervaren en toonangevende musici putten ze hierbij uit hun rijke artistieke praktijk als solist en kamermusicus, in gerenommeerde orkesten en ensembles in binnen- en buitenland en als componist voor zowel film, theater als het concertpodium. Zij delen hierbij hun kennis en hun internationale netwerk met het aanstormend talent.

De kern van de opleiding is de muzikale praktijk. Studenten leren in de eerste plaats musiceren, zowel als solist als in kamermuziekverband en in opera- en orkestproducties (o.a. samen met professionele musici uit het Symfonieorkest Vlaanderen en B’Rock Orchestra).

De aanwezigheid van zowel een master in (historische) instrumentenbouw als van een levendige compositieklas dragen bij tot een open klimaat waar creatieve samenwerking geen grenzen kent.

Een gevarieerd aanbod aan theoretische omkadering over de kunstdisciplines heen maakt studenten tot uitstekend geïnformeerde musici voor wie creëren en uitvoeren onlosmakelijk verbonden zijn.

Samen met een ruime groep internationale studenten in onze English master wisselen ze dagelijks ervaringen uit. Dit gebeurt zowel in de basisopleiding als in de Europese ‘International master in composition for screen’ (InMICS, met de conservatoria van Lyon, Bologna en Montreal) en de unieke master na master hedendaagse muziek in samenwerking met Ictus en SPECTRA.

Binnen het vruchtbare broeinest dat KASK & Conservatorium als één school of arts vormt, werken klassieke musici verder samen met jazz- en popmuzikanten, film- en theatermakers, beeldend kunstenaars, vormgevers… In de vele kruisbestuivingen kortom die het actuele werkveld kenmerken.

De educatieve master in muziek en podiumkunsten bereidt studenten voor om de fakkel door te geven, zowel binnen het onderwijs als in sociaal-artistieke projecten.

Met dit alles toont, opent en ontwikkelt de school samen met de studenten een waaier aan mogelijke wegen en stimuleert hen om een eigen stem te vinden in persoonlijke projecten, klaar voor de wereld.

Conservatorium op Scène

Als student neem je ook regelmatig zelf plaats op het podium van MIRY Concertzaal. Wil je een concert bijwonen? Op miryconcertzaal.be vind je de agenda.

Combineren met een studie aan de UGent

Voluit voor muziek gaan en ‘wachten’ met je universitaire studies? Of toch maar eerst studeren aan de universiteit voor je je als klassieke muzikant vervolmaakt? Een moeilijke keuze die je vanaf nu niet meer hoeft te maken. KASK & Conservatorium en UGent engageren zich samen om de combinatie van een studie klassieke muziek én een universitaire opleiding voor jou mogelijk te maken. Lees meer in de brochure.

Contacteer Karen Van Petegem, studietrajectbegeleider muziek, als je een gecombineerd traject wil volgen.

Kwaliteitszorg

De opleiding muziek van KASK & Conservatorium is in 2022 getoetst aan de internationaal erkende normen van MusiQuE.

DOCENTEN
publicaties
presentaties
BEZOEK ONS

Meer info over wanneer en hoe je ons kan bezoeken
Ontvang uitnodigingen voor onze bezoekmomenten

Inschrijven

Als je wil inschrijven voor een academische bachelor muziek, moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Om in te stromen in de master neem je deel aan een oriënteringsproef. Die worden meerdere malen per academiejaar georganiseerd.

AANMELDINGSPROCEDURE

  1. Controleer de toelatingsvoorwaarden.
  2. Bachelor: bekijk de inhoud van de toelatingsproef.
    Master: neem de application guidelines door.
  3. Registreer je voor een toelatings- of oriënteringsproef via webreg.hogent.be.
  4. Doe mee aan de proef.
  5. Na het slagen voor de proef kan je je inschrijving online voltooien.

Heb je een vraag? Contacteer het studentensecretariaat.

PRAKTISCH

Studiefiches
Lestabellen
Toelatingsvoorwaarden
Studiekosten
Studietrajectbegeleiding

klassieke muziek

Franches Dhont, foto: Benina Hu
Manuel Lorenzo Valentín, foto Jordi Coppers

Conservatorium op scène
© Stine Sampers
Emmy Durnez, foto: Jordi Coppers
© Leontien Allemeersch
© Stine Sampers
Masterclass met Symfonieorkest Vlaanderen. foto: Sophie Callewaert
© Stine Sampers
© Leontien Allemeersch
© Leontien Allemeersch
© Stine Sampers