Info over de opleiding Docenten Bezoek ons Inschrijven PRAKTISCH
×

bachelor + master beeldende kunsten, afstudeerrichting grafisch ontwerp
trajecten bachelor illustratie, grafische vormgevinggrafiek
3 + 1 jaar

Info over de opleiding

Illustratie is een traject binnen de bachelor beeldende kunsten in de afstudeerrichting grafisch ontwerp. In de master grafisch ontwerp valt het onderscheid tussen de trajecten weg.

De praktijk van het illustreren

De praktijk van het illustreren wordt vanuit verschillende domeinen benaderd waarbij de student gestimuleerd wordt om deze input te integreren in een individuele artistieke praktijk met eigen profiel en oriëntatie in het werkveld van de grafische kunsten.

Dit vakgebied neemt als basis een brede opvatting van de grafische beeldende narrativiteit en richt zich op het ontwikkelen van technieken, onderzoek- en werkmethodes binnen de ruime cluster van woord, beeld en verhaal. De praktijk van het illustreren dient de tekst of inhoud waartoe het in relatie staat en het publicatiemedium waarin het wordt opgenomen, te verrijken en te voorzien van een beeldend discours.

Het traject illustratie richt zich naar de student die thuis is in het spel van onderzoeken, afstemmen en afwijken, en die de specifieke voorwaarden van elke vooropgestelde publicatievorm (illustratie, graphic novel, prentenboek, fotoroman, strips, houtsnederoman, narratieve series, strips, visuele poëzie, infografiek, illustratie binnen digitale applicaties enz…) ook artistiek kan beantwoorden.

De student bouwt artistieke en communicatieve vaardigheden uit en wordt gestimuleerd de ingesteldheid te hebben van de onderzoekende auteur die zijn illustraties kan verrijken vanuit een uiterst creatieve betrokkenheid. Zodoende plaatst hij zijn eigen illustratiepraktijk in verhouding tot literatuur en evolueert naar een eigenzinnige artistieke creatie als een vorm van schrijver- of auteurschap. De student leert zijn werk te analyseren en situeren binnen een ruimere grafische context.

Docenten

Carll Cneut
Sébastien Conard
Els Dezwarte

Gerard Herman
Tim Van den Abeele
Jan Van der Veken

Kaatje Vermeire
Martha Verschaffel

publicaties
Bezoek ons

Meer info over wanneer en hoe je ons kan bezoeken.
Ontvang uitnodigingen voor onze bezoekmomenten.

Inschrijven

Als je wil inschrijven voor een academische bachelor beeldende kunsten, moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Om in te stromen in de master neem je deel aan een oriënteringsproef. Die worden meerdere malen per academiejaar georganiseerd.

AANMELDINGSPROCEDURE

  1. Controleer de toelatingsvoorwaarden.
  2. Bachelor: bekijk de inhoud van de toelatingsproef.
    Master: neem de application guidelines door voor grafisch ontwerp.
  3. Registreer je voor een toelatings- of oriënteringsproef via webreg.hogent.be.
  4. Doe mee aan de proef.
  5. Na het slagen voor de proef kan je je inschrijving online voltooien.

Heb je een vraag? Contacteer het studentensecretariaat.

PRAKTISCH

Studiefiches
Lestabellen
Studiekosten
Studietrajectbegeleiding

illustratie

Laura Martens over de opleiding
Thomas Boussu, Liminal Space
1 / 6
< >
Maarten Derous
1 / 6
Magdalena Ziembowska, Civil (in)attention, foto's: Benina Hu
< >

Aline Van Hooijdonk, Paradijsvogel