INFO OVER DE OPLEIDING
Er is geen samenleving ter wereld noch tijd of ze kent een vorm van mode. Iedereen komt ermee in aanraking, bewust of onbewust, gewild of ongewild. Mode is een veelzijdig en beladen begrip. Het is per definitie hyper actueel en tegelijk zo oud als de geklede mens zelf. Het bestaat nooit in een vacuüm. Mode wordt verguisd als zijnde een wispelturig systeem en frivool consumptiegoed, maar ook verheerlijkt als ultiem expressiemiddel. Een enge definitie of perceptie van mode als ‘kledij’ of een ‘commercieel systeem’ doet afbreuk aan de complexe dynamiek die het kenmerkt en het enorme artistieke potentieel dat erin schuilgaat. Mode is bij uitstek ambivalent en multidisciplinair. Net uit al deze spanningsvelden put ze haar unieke zeggingskracht.
Een veelzijdige artistieke praktijk
Heel bewust kiest de opleiding aan KASK & Conservatorium ervoor om mode als een veelzijdige artistieke praktijk te benaderen. Doel is niet je op te leiden tot ontwerper ‘in dienst van’ een bestaand systeem, maar je uit te dagen en uit te nodigen tot het ontwikkelen van een eigen en idiosyncratische artistieke praktijk, waarbij de grenzen van het medium voortdurend verkend, bevraagd en vooral verlegd worden. Belangrijker dan het volgen van het platgetreden pad van de mode, zijn je individuele participatie en een doorgedreven engagement ten opzichte van die praktijk.
De kern van de opleiding zijn de ateliers. Doorheen de bachelors onderzoek je in verschillende projecten je relatie tot het medium, tot de maatschappij, haar urgenties en haar uitdagingen, de brede context, het werkveld en tenslotte tot jezelf als beeldend kunstenaar. In de master smeed je dit alles tot een coherent geheel en kom je tot een eigen unieke signatuur die je toont in je masterproef.
Omdat elke kunstenaar of ontwerper ook onvermijdelijk steunt op het ambacht, krijg je in een aantal aparte vakken de fundamenten ervan aangereikt. Afhankelijk van de noden van je eigen praktijk kan je die daarna verder uitdiepen. In verschillende algemene en specifieke theorievakken bouw je een sterk referentiekader uit en scherp je je kritische blik aan. Via stages leer je het werkveld kennen en beslissen hoe je jezelf daarin wil positioneren.
Persoonlijk experiment, denken-door-doen, diepgaande research, reflectie en een continue, intensieve dialoog met de docenten vormen de basisinsteek voor de begeleiding. Daarbij is het proces minstens even belangrijk dan de output en kan dat laatste zelfs ver afwijken van het traditionele modische.
BEZOEK ONS
OPENDEURDAG
ZO 23.04.23 / 10:00 – 17:00
INFOMOMENT
ZA 24.06.2023 / 09:30 – 12:30
ZA 02.09.2023 / 09:30 – 12:30
Meer info over wanneer en hoe je ons kan bezoeken.
Ontvang uitnodigingen voor onze bezoekmomenten.
Inschrijven
Als je wil inschrijven voor een academische bachelor beeldende kunsten, moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Om in te stromen in de master neem je deel aan een oriënteringsproef. Die worden meerdere malen per academiejaar georganiseerd.
- Bachelor, sessie juli, 5.07 – 7.07.23
- Bachelor, sessie augustus, 29.08 – 31.08.23
- Master, sessie april, 24.04.23
Deadline indienen dossier: 17.03.23, 16:00
- Master, sessie augustus, 28.08.23
Deadline indienen dossier: 23.06.23, 16:00
AANMELDINGSPROCEDURE
- Controleer de toelatingsvoorwaarden.
- Bachelor: bekijk de inhoud van de toelatingsproef.
Master: neem de application guidelines door.
- Registreer je voor een toelatings- of oriënteringsproef via webreg.hogent.be.
- Doe mee aan de proef.
- Na het slagen voor de proef kan je je inschrijving online voltooien.
Heb je een vraag? Contacteer het studentensecretariaat.