textielontwerp





















Een kennismaking met de fundamenten van textiel en een onderzoekende werkmethode. Aan de hand van individuele- en groepsopdrachten verken je de mogelijkheden om draden op te bouwen en te verbinden tot een oppervlakte. Je verzamelt uiteenlopende grondstoffen en onderzoekt hun karakter door te spinnen, twijnen, schakelen, knopen, kruisen, draaien, splitsen… Je zet je eerste stappen naar een persoonlijke benadering van een ontwerpopdracht.










Na een bezoek aan de MOMU-bibliotheek en textiel archief, kies je een historisch breistuk en bouwt hieruit een sociaal-, cultureel- & beeldend onderzoek uit. Je legt je eigen klemtonen aan de hand van een omkaderend kleur- en materiaalonderzoek en het ontwikkelen van een concept. Je maakt kennis met het breien aan de hand van breinaalden en machine, borduren en surface design (print design) en verwerkt jouw onderzoek en concept tot een persoonlijke reeks ontwerpen.


















Een veelzijdig onderzoek naar wol vormt het uitgangspunt voor dit atelier: je bestudeert haar fysieke eigenschappen, toepassingen, verwerkingsprocessen, maatschappelijke / sociale rol, culturele betekenissen… Je ontwikkelt een persoonlijk totaalconcept aan de hand van beeld, kleur en materiaal. Je maakt kennis met: het handweefgetouw en diverse weefbindingen, het verder ontwikkelen van prints in een eigen handschrift en beeldtaal, de digitale mogelijkheden bij het opbouwen en bewerken van beelden met Photoshop & Illustrator. Alle technische- en materiële kennis die je in de loop van het jaar verworven hebt, komen hier samen.










Aan de hand van sociaal-, cultureel- en kleuronderzoek ontwerp je motieven. Verschillende teken-, schilder- en druktechnieken zoals zeefdruk, verven, digitale print, transferprint… worden hierbij aangereikt. Je verwerkt het jaarthema op een hedendaagse manier in een toegepaste opdracht, zo mogelijk in samenwerking met een externe partner.














Je ontwikkelt een persoonlijke, coherente en hedendaagse collectie van textielstalen. Door experiment en vernieuwing diep je verschillende technieken zoals breien, weven en borduren verder uit. Deze technieken ondersteunen je in het ontwikkelen van een eigen handschrift en een autonoom werkproces. Je onderzoekt de maatschappelijke context en het omzetten van ontwerpen in toepassingen op mens, interieur en openbare ruimte.










Je werkt een professioneel totaalproject met textiel als belangrijkste medium uit. Je project ontstaat vanuit een marktgericht onderzoek waarbij je leert werken in opdracht met technische beperkingen en mogelijkheden. Je werkt aan het visualiseren & communiceren van ideeën en concepten.






Vanuit een diepgaand onderzoek werk je een eigen project uit. Je initieert je eigen werkproces en ontwikkelt je eigen beeldtaal en werkmethodiek verder uit, wat een aanzet kan zijn voor je masterjaar en verdere praktijken als ontwerper.