INFO OVER DE OPLEIDING DOCENTEN BEZOEK ONS Inschrijven PRAKTISCH
×

bachelor + master beeldende kunsten, afstudeerrichting vrije kunsten
trajecten bachelor performance, tekenkunstmediakunstinstallatieschilderkunstbeeldhouwkunst
3 + 1 jaar

INFO OVER DE OPLEIDING

Performance is een traject binnen de bachelor beeldende kunsten, afstudeerrichting vrije kunsten. In de master vrije kunsten valt het onderscheid tussen de trajecten weg.

Performatief gebaar

We performen overal en constant: bij het aannemen van een identiteit, wanneer we in de publieke ruimte of voor een camera spreken, maar ook in ons persoonlijke leven performen we de rol van lief, buur of familielid. Zelfs een politieke manifestatie is een performatief gebaar. Performance geeft nieuwe manieren om naar de werkelijkheid te kijken, naar patronen die vanzelfsprekend of verborgen zijn. Onze hedendaagse samenleving schreeuwt om een transformatie van de relaties die we aangaan met alles wat ons omgeeft. Een performatief gebaar, een geste of een woord kan iets in beweging zetten. Performance is a way of doing things and it’s something that can be done. It can do and undo the world(s) we live in. Performance is ook een kunstvorm die een veelheid aan achtergronden en geschiedenissen samenbrengt. Met elke nieuwe stem wordt het verhaal van performance herschreven.

Het traject performance in de bachelor beeldende kunsten – vrije kunsten leid je binnen in deze wonderlijke veelzijdigheid. Je onderzoekt er wat voor jou urgent is; een object, een levensvorm, een persoonlijk of maatschappelijk thema. Je leert je eigen voorwaarden te scheppen maar je leert ook attent te zijn voor wat er leeft in een bepaalde omgeving. Door aandacht te schenken aan je lichaam en je aanwezigheid ontwikkel je tevens een bewustzijn van de aanwezigheid van anderen. Je wordt uitgedaagd om persoonlijke fascinaties en een eigen beeldtaal te verbinden aan wat leeft in deze maatschappij.

Bij performance is de relatie tot anderen belangrijk: studenten, docenten, mensen op de campus en ver daarbuiten, mensen die je inspireren en voor wie je iets wilt betekenen. Deze mensen zijn niet alleen een potentieel publiek, maar ook een potentieel onderdeel van een creatie. Daarnaast ga je ook een relatie aan met materialen, ruimtes, de natuurlijke omgeving, zichtbare of onzichtbare elementen.

Atelierdocenten putten uit een brede waaier praktijken. In het hoofdatelier werk je soms autonoom, soms neem je deel aan democratische groepsprocessen, of soms stap je mee in projecten van anderen. We doen aan onderzoek, creatie, experiment, kritische reflectie, feedback, subjectieve kennisontwikkeling, etc. Daarnaast krijg je praktijklessen in beweging, tekenen, stem, video en foto.

Mensen kiezen voor dit traject omwille van een interesse in de intersecties tussen verschillende disciplines, tussen theorie en praktijk, kunst en samenleving. We verwelkomen studenten van alle achtergronden en allerlei pluimage. We zoeken samen naar wat performance voor jou en voor ons kan betekenen. Telkens opnieuw vinden we het uit, zodat het op dat specifieke moment en op die plaats relevant wordt.

We perform it together.

DOCENTEN

Feiko Beckers
Chokri Ben Chikha
Hans Bryssinck
Karel De Kock

Heike Langsdorf
Alexandra Reynolds
Anna Stoppa
Marijke Van Eeckhaut

David Weber-Krebs
Adva Zakai
Benny Nemer

publicaties
BEZOEK ONS

OPENDEURDAG

ZO 23.04.23 / 10:00 – 17:00

INFOMOMENT

ZA 24.06.2023 / 09:30 – 12:30
ZA 02.09.2023 / 09:30 – 12:30

Meer info over wanneer en hoe je ons kan bezoeken.
Ontvang uitnodigingen voor onze bezoekmomenten.

Inschrijven

Als je wil inschrijven voor een academische bachelor beeldende kunsten, moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Om in te stromen in de master neem je deel aan een oriënteringsproef. Die worden meerdere malen per academiejaar georganiseerd.

AANMELDINGSPROCEDURE

  1. Controleer de toelatingsvoorwaarden.
  2. Bachelor: bekijk de inhoud van de toelatingsproef.
    Master: neem de application guidelines door voor vrije kunsten.
  3. Registreer je voor een toelatings- of oriënteringsproef via webreg.hogent.be.
  4. Doe mee aan de proef.
  5. Na het slagen voor de proef kan je je inschrijving online voltooien.

Heb je een vraag? Contacteer het studentensecretariaat.

PRAKTISCH

Studiefiches
Lestabellen
Studiekosten
Studietrajectbegeleiding

performance

1 / 3
< >
Moment na afloop van een performance door Sophie Bertram

Oskar Schlemmer revisited
1 / 3
< >

Repetitie les David Weber-Krebs

Fun faces if you feel fun